Вероятно ще се съгласите, че е наистина трудно човек да разбере как да се справи със стреса. Или пък не? Оказва се, че има една доказана стратегия, която може да ви помогне да се справяте със стреса много по-ефективно. И тя няма нищо общо с медитация или йога.

Според професионалния психолог Кели Макгонагъл  това е нещо толкова просто, че противоречи на всичко, което са ни учили за стреса.

Кели Макгонагъл наскоро попада на изследване, което я кара да преосмисли цялостния си подход към стреса. То проследява 30 000 души в продължение на 8 години и открива, че тези, които са преживели много стрес в последната години, са били изложени на 43% по-голям риск от смърт.

Уловката? Горното важало само за хората, които били убедени, че стресът вреди на здравето им. Хората, които преживявали стрес, но не гледали на стрeса като на нещо вредно, не били изложени на по-голяма опасност. Всъщност, при тях рискът от смърт бил най-нисък. Какво означава това?

Означава, че ако променим начина, по който мислим за стреса, това ще ни направи по-здрави. Обикновено, когато преживяваме стрес, си мислим, че не се справяме добре. Но какво би станало, ако вместо това гледаме на стреса като знак, че тялото ни се енергизира, за да ни подготви да посрещнем предизвикателствата, с които трябва да се справим?

Според няколко изследвания, които Макгонагъл посочва, това ще ни помогне да реагираме на стреса по много по-здравословен начин. С други думи, вече няма да има нужда се освобождаваме от стреса. Ще трябва да станем по-добри в стреса. Ще трябва да гледаме на стреса като на приятел, който е дошъл да ни помогне, а не да ни навреди.

Друг важен фактор, който Кели Макгонигъл посочва, е прекарването на време в помощ на другите. Изследване показва, че хората, които прекарват повече време, помагайки на приятели, съседи и хора от общността са склонни да реагират на стреса по много по-ефективен начин.

Вижте лекцията на Кели Макгонагъл ТУК.

Източник: Ideapod blog