Звучи доста странно, но всъщност мъжете са били тези, които са носели високи токчета.

Някъде около 10.век някой съобразителен човек е преценил, че при ездата кракът би стоял много по-стабилно в стремето, ако обувката има ток. Иновацията придобила широка популярност за кратко време и съвсем скоро цели армии (от мъже!) започнали да ядат в битки на обувки с токове.

През 17.век тази тенденция придобила широка модна популярност в Европа. Тъй като притежанието на кон се е смятало за признак на висок статус в обществото. Да го кажем така: в Средновековието да носиш обувки на висок ток се е равнявало на нещо подобно на това сега да караш Мерцедес. И мъжете, и жените са носели токове, докато окончателно не са излезли от мода за силния пол.

Кога и защо дамите започват да носят обувки на токчета?

Искали са да изглеждат по-геройски, по-мъжествено.

През 30-те години на 17. век дамите са подрязвали косата си, носели са епулети… Пушели са лули. Носели са шапки, с които са изглеждали по-мъжествено. Именно поради тази причина те започнали да носят и високите токове.

Високите токчета са били и знак за по-висока класа. Логиката е била, че човек, който носи подобни неудобни обувки, значи не се налага да работи.

Как отговаря по-високата класа на по-ниската, когато и вторите започват да носят обувки на висок ток?

Започнали да носят обувки с още по-високи токове, за да се разграничават от „по-низшите “ хора. Освен това разделили тези аксесоари на два типа – с дебели и тънки токове. Първите били за мъжете, а вторите – за дамите.

Мъжете престанали да носят токове, когато модата се разпространила и сред жените – това вече започнало да оронва мъжкото им достойнство и престиж.