Едно от най-честите притеснения на младите родители е какво да правят и как да се справят с предизвикателствата на зимните месеци, така че да не разболеят новороденото. Спокойно! Студът не представлява здравословен проблем. Бебетата, децата, а и възрастните обикновено се разболяват не по тази причина, а от вируси и бактерии, които се размножават повече в затворена, прегрята и пренаселена среда.

Причината, поради която се разболявате повече през зимата, отколкото през лятото, е именно тази - прекарвате твърде много време на закрито и в тесен контакт с хора, които потенциално биха могли да бъдат носители на болести, а не защото сте излезли на минусовите температури. За едно бебе, особено на няколко седмици, е далеч по-опасно да го разхождате в търговски център или хранителен магазин, отколкото на снега в парка.

През зимата обаче има няколко важни правила, които трябва да спазвате, ако сте с бебе или малко дете. Бебетата и много малките деца все още не са в състояние да регулират прецизно телесната си температура и нямат способността да задържат топлина в тялото си. Ето защо студът (както и жегата през лятото) могат да станат потенциално опасни за тях. Стоенето само у дома обаче е също толкова рисково. Дългите разходки през зимата каляват детето, помагат му да укрепи имунната си система и балансират ритъма сън-будно състояние.

Ето какво трябва да знаете, ако излизате навън с новородено.

Облечете бебето според реалната температура, а не според сезона

Детето трябва да бъде така облечено и завито, че да не страда от ниските температури, но и да не прегрява. Затова му изберете дрехи и завивки според реалната външна температура, а не в зависимост от сезона. Ако през декември е 10 градуса, не е нужно да напускате къщата, сякаш отивате до Южния полюс.

Използвайте дишащи материи

Те са проектирани така, че да се справят и с най-ниските температури, запазвайки топлината на тялото, като в същото време не създават условия от прегряване. И са чудесен помощник на майките през зимата.

В спален чувал или космонавт

За бебешката количка идеален е подплатеният спален чувал, в който да пъхнете бебето, когато излизате навън. Така ще ви бъде и много по-лесно да го извадите, когато се приберете или се наложи да използвате кола, за да се придвижите до дадено място. От друга страна космонавтът е по-удобен, ако използвате кенгуру или бебето е вече по-голямо и може да седи в количката (около шестия месец).

Бъдете готови на промени в движение

Няма нищо по-лошо от внезапните промени в температурата. В такъв случай трябва да сте готови бързо да отреагирате и да съблечете или завиете бебето. Не е задължително тези промени да са свързани само с градусите навън. Те се отнасят и за моментите, когато ви се наложи да използвате колата, да отидете на гости при приятели с детето, да влезете спешно в магазин и изобщо да попаднете, дори и за кратко, в затворена среда, където температурата е по-различна от тази на открито. Бъдете готови да действате бързо, за да не се отрази това на бебето.

По материали от Bambinopoli / Новите родители