Често си мислим, че слушаме, докато всъщност само се чудим как да се намесим, за да разкажем своята история, да предложим съвет или да изразим преценка – с други думи, не слушаме, за да разберем, а слушаме, за да отговорим.

Акивното слушане е важно умение и един от най-добрите начини да се свържем с друг човек. Добрата новина е, че това умение може да се подобри с малко усилие.

По думите на професор Хенри Ноуен:

„Слушането е много повече от това да позволиш на някого да говори, докато чакаш възможност да отговориш... Красотата на слушането е в това, че хората, които биват слушани, започват да се чувстват приети, започват да приемат думите си по-сериозно и да откриват истинското си аз. Слушането е форма на духовно гостоприемство, чрез което каните непознатите да ви станат приятели.“

Има много начини да станете по-добри слушатели. Ето 5 от тях.

1. Практикувайте

Следващото упражнение отнема само четири минути, но ще ви подготви за това какво е усещането да слушате активно, така че да може да го приложите във всекидневните си взаимоотношения. Намерете доброволец. Застанете един срещу друг без никакви разсейващи фактори освен часовник и таймер (ако е телефон, нека е в самолетен режим).

В продължение на две минути един от вас ще говори, отговаряйки на някакъв въпрос, докато другият слуша. Ако сте този, който слуша не отговаряйте изобщо в продължение на тези две минути, но не се притеснявайте да отговаряте с изражения, жестове и кимване с глава. Идеята е да слушате думите заради самото слушане, а не за да отговорите. В следващите две минути разменяте ролите. Въпросът, който може да използвате, е „Как си?“

2. Започнете с откритост и приемане

Много от нас по навик оценяват това, което им казват и мислят какъв съвет да дадат, докато слушат другия да говори. Ако избегнете следните няколко неща, това ще ви помогне да се концентрирате повече върху това какво казва другия човек, а не върху вашето тълкуване. Преди да започнете разговор, задайте си следните въпроси: