Проверете дали сте добър слушател

18 май 2018 г., 15:31
396

Снимка: Shutterstock 

Често си мислим, че слушаме, докато всъщност само се чудим как да се намесим, за да разкажем своята история, да предложим съвет или да изразим преценка – с други думи, не слушаме, за да разберем, а слушаме, за да отговорим.

Акивното слушане е важно умение и един от най-добрите начини да се свържем с друг човек. Добрата новина е, че това умение може да се подобри с малко усилие.

По думите на професор Хенри Ноуен:

„Слушането е много повече от това да позволиш на някого да говори, докато чакаш възможност да отговориш... Красотата на слушането е в това, че хората, които биват слушани, започват да се чувстват приети, започват да приемат думите си по-сериозно и да откриват истинското си аз. Слушането е форма на духовно гостоприемство, чрез което каните непознатите да ви станат приятели.“

Има много начини да станете по-добри слушатели. Ето 5 от тях.

1. Практикувайте

Следващото упражнение отнема само четири минути, но ще ви подготви за това какво е усещането да слушате активно, така че да може да го приложите във всекидневните си взаимоотношения. Намерете доброволец. Застанете един срещу друг без никакви разсейващи фактори освен часовник и таймер (ако е телефон, нека е в самолетен режим).

В продължение на две минути един от вас ще говори, отговаряйки на някакъв въпрос, докато другият слуша. Ако сте този, който слуша не отговаряйте изобщо в продължение на тези две минути, но не се притеснявайте да отговаряте с изражения, жестове и кимване с глава. Идеята е да слушате думите заради самото слушане, а не за да отговорите. В следващите две минути разменяте ролите. Въпросът, който може да използвате, е „Как си?“

2. Започнете с откритост и приемане

Много от нас по навик оценяват това, което им казват и мислят какъв съвет да дадат, докато слушат другия да говори. Ако избегнете следните няколко неща, това ще ви помогне да се концентрирате повече върху това какво казва другия човек, а не върху вашето тълкуване. Преди да започнете разговор, задайте си следните въпроси:

  • Мога ли да присъствам изцяло и да слушам задълбочено?
  • Мога ли да се въздържам да оценявам това, което другият ми казва?
  • Мога ли да се въздържа да давам съвети?
  • Мога ли да се опитвам да не тълкувам преживяванията на другия човек?
  • Мога ли да се въздържа да давам съвети?
  • Мога ли да се опитвам да не тълкувам преживяванията на другия човек?

3. Бъдете внимателни, но отпуснете очи

Идеята на активното слушане не е да се напрягате или да се концентрирате прекалено, а да осъзнавате какво казва говорещият по естествен и фокусиран начин. Най-добре е да блокирате разсейващите фактори – околните звуци и дейности – които могат да привлекат вниманието ви. Ако начина на говорене или акцента на някого започне да грабва вниманието ви, насочете се обратно към думите.

4. Слушайте както думите, така и мълчанието между тях

Много от нас не обичат паузите и това, което наричаме „неловко мълчание“. Но в тези паузи можем да разъждаваме върху смисъла на това какво е казал другият човек. Опитайте да накарате мозъка си да не блуждае през тези мигове тишина. Може самата пауза да има значение.

5. Задавайте отворени въпроси

Когато усетите, че е подходящо, задавайте отворени въпроси като „Как ти се стори...?“, „Как се почувства...?“, „Какво мислиш за...?“ Това ще направи разговора по-добър и ще ви позволи да получите още информация.

Всеки има нещо да каже, някаква история или думи, от които можем да научим нещо. Слушайте – слушайте онези около вас – независимо дали са ви близки, или са нови лични или професионални познати. Никога не знаете къде ще ви изведат нечии думи.

Източник: Psychology Today

Коментари