Много малка част от събитията в нашия живот зависят от случайността. Обикновено ние решаваме как да се развие денят ни. Поне така твърди американският писател Стивън Кови. Той създава простичкият принцип 90/10 и го илюстрира с помощта на прости примери, пише BrightSide.

Какво представлява правилото 90/10?

Работата е там, че ние нямаме абсолютно никакъв контрол над 10 процента от събитията в живота ни. Не можем да попречим на устройство да се счупи, на полет – да се забави. Това, над което имаме влияне обаче е, начинът, по който реагираме на нещата.

Останалите 90 процента от събитията са пряк резултат от нашите реакции. Казано иначе – това, което правим, когато сме стресирани.

Представете си следната ситуация

Закусвате със семейството си. Дъщеря ви без да иска разлива кафе върху ризата ви. Скачате от стола и започвате да й крещите. След това се обръщате към съпругата си и започвате да викате и на нея заради това, че е сложила чашата толкова близо до ръба на масата. Втурвате се към спалнята, за да се преоблечете. Когато се връщате обаче, заварвате дъщеря си да плаче. Тя нито е изяла закуската си, нито се е приготвила за училище.