Когато сме несправедливо обидени, наранени или унизени, болката е естествена реакция. Човек е завладян от цяла гама чувства: раздразнение, гняв, а понякога и омраза или желание за отмъщение. Подобни емоции не означават, че сте гневен и отмъстителен човек. Това е само доказателство, че всички ние сме просто хора и нищо човешко не ни е чуждо.

Но негодуванието ни носи само вътрешно терзание и причинява още повече болка. А единственият начин да я спрете е да простите. Тоест да вземем съзнателно решение да се отнасяме добре към този, който е причинил обидата.

Това е доста трудно решение, а самият процес не се случва за един ден. И ще трябва да простите не само на извършителя (ясно е защо), но и на себе си за това, че сте позволили да се отнасят с вас по такъв начин, че не сте се защитили.

Прощаването на другите и на себе си показва, че умът ни е достатъчно мощен и гъвкав, за да приемем и се поучим от болката. Това означава, че когато някой унищожи мечтите ви и разбие душата ви на малки парченца, вие не се сривате, а вземате решение да се излекувате и да продължите напред.

Готови сте да се изправите пред страха и болката си. Готови сте да ги приемете като морска вълна, която ви изхвърля от краката ви. Всичко това, за да можете да бъдете в мир със себе си.

Когато човекът, на когото сте се доверявали най-много на света и когото сте обичали с цялото си сърце, ви нарани и остави кървящи рани в душата ви, трябва да извлечете поука от ситуацията. Не да плачете и да се правите на жертва, а да превърнете тази агония на връзката в ценен житейски урок. Всички се страхуваме от предателството, но ако то се случи - намерете сили да вдигнете високо глава и да изправите рамене. Вашата задача е да продължите напред, да живеете.

Да продължиш напред след предателство определено не е лесна задача. Всички знаем какво е това. Преживявали сме нещо подобно повече от веднъж в живота си. Усещали сме болката и разочарованието от това, че сме били предадени от най-близките си и на пръв поглед толкова скъпи на сърцето ни хора. Не е тайна, че спомените за подобно нещо никога не се изтриват напълно. От време на време пред очите ни се появяват картини от миналото, сякаш това се е случило вчера.

Работата е там, че раните от предателството никога не изчезват от само себе си. Ето защо трябва да се научите да прощавате, дори ако болката е непоносима и буквално разбива сърцето ви.

Факт: няма да е лесно и вашето Его ще се бори с всички сили. Но това е единственият начин да се отървете от болката и да продължите живота си. Това е единственият път към собственото ви щастие. Прошката е необходима преди всичко за личностното ви израстване, за развитието на емоционалната ви интелигентност, за да стане умът ви по-гъвкав. Тя ще ви направи само по-мъдри.

Разбира се, можете да възразите, че едно е да говориш за прошка, друго е да простиш в действителност. Не е така. Веднага щом простите на човека, който ви е наранил, както и на себе си, че сте му позволили да го направи, ще почувствате изключителна свобода, за която копнеете и която не можете да намерите. Ще почувствате светлина и лекота в сърцето си както никога досега.

И така, решението е взето: възнамерявате да простите. След това трябва да намерите смелост да направите първата крачка в тази посока. Тогава умът ви ще бъде готов да приеме последствията. Това не е лесно: ще изпитвате гняв, объркване, разочарование и душевна болка. Вероятно ще се разплачете. Но трябва да преминете през всичко това в името на собственото си душевно благополучие.

Прощаването изисква смелост и сила. Ако сте достатъчно силни, за да съчувствате на извършителя на прегрешението, тогава сте достатъчно силни, за да постигнете всяка цел, която сте си поставили. Силата на прошката ще ви даде решимост да преодолеете всички препятствия по житейския път. Тя ще ви излекува, ще ви укрепи и ще ви отвори очите за света около вас. Освен това прошката ще ви научи да цените още повече истинската любов и доверието.

Простете на другите, но най-важното е да простите на себе си, че сте им позволили да се възползват от вашата уязвимост и да ви причинят вреда.

Как да разберете дали наистина сте простили на някого, или все още има обида някъде дълбоко в сърцето ви? Мексиканският писател Мигел Руис го е написал много добре: "Ще разберете, че сте простили на някого, когато го видите и не изпитвате никакви чувства. Когато чуете името му и усетите, че не реагирате по никакъв начин. Когато докоснете раните си и вече не боли. Ето тогава ще разберете, че наистина сте простили … „

Източник: cluber.com.ua