Съществуват най-различни десерти – всеки, изключителен сам по себе си. Постоянно се създават нови и нови рецепти, които да завладеят човешките сетива и да те разтърсят из основи.

Моята рецепта днес е точно такава! След много опити и подобрения, най-накрая мога да ти представя най-деликатния и балансиран чийзкейк, който ще спечели сърцето ти!

И за да направим картинката още по-вълнуваща, ще ти споделя, че той не е обикновен чийзкейк, а протеинов такъв! Тук може изцяло да развихриш фантазията си, като използваш различни вкусове протеин. А ако протеиновият вкус не ти допада, винаги може да го пропуснеш.

Чийзкейкът е в американски стил и претърпява термична обработка. Това му придава онзи кадифен и балансиран вкус, който много трудно може да се постигне при суровите десерти. 

Време за приготвяне – 20 минути

Време за печене –  1 час и 20 минути

Общо време за приготвяне -  1 час и 40 минути

В тази рецепта използвах възможно най-чисти и качествени продукти, на които се доверявам не за първи път. Те са изпитани във времето и остават мои фаворити, що се касае до приготвянето на десерт като чийзкейк.

А ето и съставките, които ще са ти нужни:

Необходими продукти:

За блата:

- Около 450 гр. натрошени какаови бисквити – може да използваш всякакъв вид бисквити

- Една супена лъжица кокосово масло – 15 гр.

- Половин чаена лъжичка течна ванилия

За крема:

- 550 гр. крема сирене – аз използвах две опаковки – една от това на „Арла” (200 гр.) и една „Филаделфия” – 350 гр.

- Една кофичка заквасена сметана - 400 грама

- Една лъжичка течна ванилия

- 70 гр. кокосова захар – тук всичко е въпрос на вкус; може да добавиш повече, ако не ти се струва сладко

- 100 гр. разтопен черен шоколад

- Две яйца 

- Две супени лъжици брашно – 20 гр. - аз използвах фитнес брашно

- Една чаена лъжица протеин на прах – 10 гр.

Начин на приготвяне:

- Бисквитите се натрошават или блендират. Аз използвах домашни веган шоколадови бисквити, за които ще споделя рецепта следващата седмица!

- Добавяме кокосовото масло и разбъркваме хубаво.

- Изсипваме ги в тава с подвижно дъно, върху хартия за печене, и, с помощта на чаша, избутваме бисквитите от центъра към стената, за да се получи ръб.

- Печем 15 минути на загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. *

- Крема сиренето и сметаната се объркват заедно, след което се добавя кокосовата захар.

- Прибавяме двете яйца към крема и ги разбивме, докато не се получи хомогенна смес.

- Накрая се добавят двете лъжици брашно, протеина на прах и отново се разбърква.

- 1/3 от крема изсипваме в отделна купа и към него прибавяме разтопения черен шоколад.

- Върху бисквитената основа изсипваме първо бял, после шоколадов крем и така ги редуваме, за да се получи едно наслояване.

- Накрая с вилица или клечка за зъби рисуваме форми в крема и по този начин получаваме мраморен ефект.

- Печем чийзкейка на предварително загрята на 160 градуса фурна с вентилатор, на водна баня, за 55 минути. **

- Оставяме го да престои в хладилник за около 5 часа.

- При сервиране може да се гарнира с всякакви плодове, ядки, натрошени бисквити или шоколад.

* Аз използвах тава с диаметър 26 см. Ако имаш по-малка такава, чийзкейкът ще се получи по-висок или ще трябва една идея да намалиш грамажа на съставките.

** Тайната при печенето е да поставим тавата с подвижно дъно в друга, по-голяма, кръгла тава. А след това да сложим нея в правоъгълна такава, пълна с вода. По този начин няма никакъв шанс да проникне вода в нашия чийзкейк. Ако опаковаш тавата с алуминиево фолио, както показват в други рецепти, има вероятност фолиото да се нацепи и да проникне вода.

И така, за няколко часа, получаваш един вкусен, здравословен и балансиран десерт, с протеинов вкус и копринен крем! Благодарение на яйцата и брашното, кремът не стои на бучки и има идеална текстура. Може да го сервираш за закуска, или десерт, както и за снак между храненията. Но със сигурност дълго ще помниш този вкус!

Хранителна стойност:

От тази тава могат да бъдат извадени 12 парчета(общо около 1632 гр.), всяко средно около 136 гр.

Калории:  4833 kcal

Протеин: 90 гр.

Въглехидрати: 378 гр.

Мазнини: 330 гр.

Или средно по 402 kcal, 8 гр. протеин, 32 гр. въглехидрати и 28 гр. мазнини в едно парче.