Депресията е състояние, което може да причини много сериозни вреди не само на емоционалното здраве.

Всеки 5-и българин е боледувал от депресия или шизофрения. Обикновено заболяванията настъпват в млада възраст. Ето някои важни факти за тояа заболяване.

Когато човек започне да остарява, той започва да има и повишен риск от депресия. Това се обяснява с ниското ниво на някои хормони.

При мъжете депресията се изразява по различен начин, отколкото при жените, и те използват други средства, за да се справят с нея. Например, докато жената се чувства безнадеждна и отпусната, мъжът става раздразнителен. Жените могат да споделят с приятели и близки за своето състояние, а мъжете се затварят в себе си или стават агресивни и яростни.

Антидепресантите са важни, но още по-важно за оздравяването е желанието на пациента да промени начина на живот, който го е довел до депресия, категорични са лекарите.

Психиатрите потвърждават, че близо 75% от техните пациенти са страдали през живота си от някаква форма на депресия, която ги е принудила да потърсят професионална помощ.

Около 5% от хората по света никога не са страдали и никога няма да страдат от каквато и да било форма на депресия. Известни са с прозвището „Слънчеви хора“. Причината за „състоянието" им се крие вероятно в мозъка, който произвежда повече от „хормоните на щастието“ - ендорфини.

Изследователи наскоро откриха, че тези, които страдат от депресия, имат намалена костна плътност. Жените в това състояние са изложени на риск от развитие на остеопороза.

През Средновековието се е смятало, че психично болните хора са под влиянието на дявола или зли духове.

Учени от Нюйоркския университет откриха, че депресията убива нервни клетки в мозъка. Най-чувствителна към болестта е предната част на мозъчната кора, откъдето, освен редица важни познавателни функции, се „контролира“ и чувството ни за оптимизъм. По този начин депресията се самозахранва. Ако бъде намерен начин да се обърне ходът на този процес, депресията ще може да бъде лекувана лесно и перманентно.

Световната здравна организация оцени, че до 2030 г. депресията ще се превърне във втората най-сериозна причина, която води до трайни увреждания и инвалидност у хората. На първо място пред нея е само ХИВ/СПИН.

Депресираните хора страдат от настинки и други леки болести по-често от останалите.

Според учените страдаме от депресия не толкова заради личните си проблеми, колкото заради острия и хроничен недостиг на позитивни емоции. Също като важните хранителни вещества за тялото, тяхната хронична липса се отразява на психическото здраве.

Децата, които изпитват липса на обич, насочена към тях, могат да страдат от най-тежките форми на депресия.

Приблизително 80% от хората, страдащи от депресия, не я лекуват.

Около 30% от злоупотребяващите с цигари, алкохол и наркотици, също страдат от депресия.

Жените е два пъти по-вероятно да страдат от депресия, отколкото мъжете. При жените рискът от депресия е висок поради наличието на естроген в техните тела, който може да повлияе на невротрансмитерите по такъв начин, че той да причинява психологически проблеми.