Повечето от нас познават добре онова чувство на гадене и болка, което човек изпитва, когато осъзнае, че е направил сериозна грешка. Може би сте сбъркали сметките във важен финансов доклад или пък сте забравили да резервирате място за важна среща, която ще се проведе след един ден. Детайлите не са от значение, важното е, че всеки един от нас в определен момент е изпитвал неистово чувство на страх и паника от мисълта, че е сгрешил по някакъв начин.

Грешките и напрежението са неизбежни, така че единственото нещо, което може да направим, за да ограничим негативното им влияние, е да запазим спокойствие.

Проучване на Бизнес училището на Харвард обаче показва, че в много от случаите ние подхождаме по грешен начин към запазването на спокойствие. Хората, които приветстват предизвикателствата по време на криза, до такава степен, че идеята за тяхното преодоляване ги вдъхновява и мотивира, се представят много по-добре, когато са под напрежение, от онези, които се опитват да запазят спокойствие насила.

„Хората живеят с идеята, че целенасоченото налагане на спокойствие е най-добрият начин да се справят със своите тревоги и притеснения, но в действителност това може да бъде трудно постижимо и неефективно“, коментира авторът на изследването Алисън Ууд Брукс.

„Когато хората са изнервени и опитат да се успокоят, те започват да мислят за всички неща, които може да се объркат. От друга страна, когато са развълнувани, те мислят за това как всичко ще се нареди“ добавя тя.

Запазването на спокойствие и концентрация под напрежение зависи изцяло от вашия подход. Хората, които успешно управляват кризисните ситуации, имат способността да насочват емоциите си в посоката, която искат.

Иначе казано, те превръщат тревожността в енергия и вълнение

Разбира се, това няма как да се случи, ако не гледате на ситуацията през призмата на логиката. Да, човек прави грешки, които го карат да се срамува и да изпитва неудобство. Някои грешки дори се отразяват на анализа на вашето представяне в края на месеца или годината. Стига обаче да не става въпрос за някакъв колосален провал, то повечето грешки са сравнително безобидни и много рядко водят до уволнение или до загуба на дома, в който живеете. За това е добре да си избиете от главата тези деструктивни сценарии, които подхранват вашите притеснения и ви пречат да се концентрирате.

 Ако не можете да поставите нещата в перспектива, трябва да си зададете два въпроса: „Какво е най-лошото нещо, което може да се случи?“ и „Ще има ли тази грешка някакво значение след 5 години?“. Отговорите на тези два въпроса ще сложат край на екстремните преувеличения. Те ще ви помогнат също така да осъзнаете, че вашата паника се дължи повече на страха от това, че ще се изложите пред останалите, отколкото на реалната възможност да изгубите работата си. Веднъж след като приемете този факт ще можете да започнете процеса по възстановяване на вашето самочувствие и увереност.