Вече нямате търпение да се потопите в морето. И дори сте извадили куфарите и саковете, с идеята да започнете отрано събирането на багажа.

Как обаче да поберете всичко необходимо в тях? Ако пътувахте сами, вероятно можеше да минете и с една раница или малък сак. Но когато тръгвате на почивка към морето с децата, нещата придобиват съвършено други очертания. А размерът на багажа става все по-застрашителен.

Спокойно! Не сте сами! Почти няма родители, който да не е изпадал в подобна ситуация. Без да броим „багажа“ на малките, с който те щастливо ви се появяват на вратата, влачейки след себе си някакви торби и кашони, пълни с… даже не искате да си помисляте с какво.

И така, има ли начин да избегнете този предваканционен стрес, и да съберете наистина най-важното за морето в отворените куфари и сакове? Ето 10-те златни правила, които могат да ви бъдат полезни.

1. Няколко дни преди отпътуването намерете малко място в къщата, за да съберете всичко, което възнамерявате да носите. На лист хартия направете списък с най-важното - от важни документи през лекарства до обувки. Винаги, когато се сещате за нещо пропуснато, вписвайте го в списъка и го добавяйте на купчината.

2. Проверете прогнозата и средната температура за вашата дестинация. По този начин ще сте сигурни, че сте направили адекватен подбор, както по вид, така и по тегло на дрехите. И ако забележите несъответствие – махайте от купчината, връщайте в гардероба или шкафа, и драскайте от списъка.

3. Задайте си два важни въпроса: „Наистина ли ми трябва това?“ и „Ще облечем ли всичко, което носим?“ Помислете за възможностите, които ще имате там, където отивате: пълен релакс на плажа, евентуално коктейл на плажния бар вечер, парти занимания за възрастни и за деца, разходки сред природата, екскурзии и опознаване на нови местности в околността… Помнете, че основното, за което сте тръгнали, е морето. Така че нещата, свързани с плажа трябва да останат. Както и документите. След това огледайте пак купчината и от позицията на вече по-ясните цели, може да отделите онези неща, които няма да ви трябват. Не забравяйте да ги задраскате от списъка.

4. Следващият етап е да подредите отделените и вече редуцирани неща на малки купчинки според вида им. На една страна поставете леките и нежни дрехи, които не търпят мачкане, на друга – тези, които трябва да пазите от заливане, на трета – дрехите, които са за ходене сред природата, на четвърта – плажните принадлежности. Това ще ви спести много време при окончателното прибиране на багажа, а и при разопаковането.

5. Сега идва ред и на прибирането. На дъното на куфарите и саковете сложете по-тежките вещи: панталони и пуловери (не подценявайте връхните дрехи и не ги вадете от купчината, те са важни). За да спестите място, може да завиете на рула онези дрехи, които търпят такова третиране – тениските например. Така ще запълните и малките ъгли и няма да губите пространство. Най-отгоре поставете леките и силно мачкащи се ефирни дрехи.

6. Помислете колко дълго планирате да стоите на плажа. С деца, а и по принцип, не е желателно да бъдете там през целия ден, особено в най-горещите часове. За останалото време обаче ви е необходима защита – не само козметична, а и шапки, UV-тениски за малките, чадър (ако ваканцията ви е на неорганизиран плаж). Не ги забравяйте!

Продължава на страницата на Новите родители