Най-интересното в правилото 10-10-10 е, че то ви помага да взимате решения, които могат да бъдат болезнени или досадни, но в дългосрочен план (често) водят до лично развитие.

Правилото е създадено, за да помогне на хората да вземат трудни решения. Говорим за онези дилеми, при които, ако изберете А вместо В, нещата могат или да потръгнат както трябва, или да се объркат. В тези случаи вие всъщност не знаете как да постъпите е и няма никакви фактори, които правят едната опция по-привлекателна от другата.

Понякога старият трик за плюсовете и минусите просто не върши работа при тези трудни решения. Точно тогава правилото 10-10-10 влиза в играта. Журналистката Сузи Уелч, известна със своите добре продавани книги, изобретява този метод. 

Уелч внимателно изследва мозъчната дейност по време на процеса на вземане на решения и открива, че има много важен и негативен фактор, който играе роля. Нарича се хиперболично омаловажаване и означава, че се държим така, сякаш бъдещето не съществува. Например, ядем нездравословна храна, сякаш това не компрометира нашето здраве. За да спре това пристрастие, Уелч създава правилото 10-10-10.

"Рискът от погрешно решение е за предпочитане пред терора на нерешителността." — Маймонид

Как действа правилото 10-10-10?

Правилото 10-10-10 започва със задаването на въпроса кое е трудното решение, което трябва да вземете. Първо, трябва ясно да дефинирате проблема, който искате да решите или избора, който трябва да направите. Например: „Трябва ли да напусна работата си?“, „Време ли е да имам друго дете?“ Или „Трябва ли да напусна страната си?“

Колкото по-конкретни сте с въпроса, толкова по-лесно ще бъде да вземете правилното решение. По-добре е, когато знаем точно каква е основната част от проблема или свързаните с него променливи.

Следващото нещо, което трябва да направите, е да съберете малко информация. Може да направите това чрез четене, разговори или друг ресурс, който имате под ръка. Целта е да се идентифицират основните опции, които имате. Вашата цел? Отговаряйки на тези три прости въпроса: Какви ще са последиците от всяка от възможностите след 10 минути? А след 10 месеца? А след 10 години?

Трите момента

Не приемайте буквално правилото 10-10-10. Не е нужно да се питате какво се случва след 10 минути, 10 месеца или 10 години за всяко малко решение, което трябва да вземете. Това е просто начин да си представите как работи методът. Целта е да се разгледа ситуацията по отношение на това какво ще се случи веднага, в по-близкото бъдеще и в дългосрочен план.

Първият момент се отнася до последиците от решението тук и сега. Вторият момент ви кара да се замислите за времето, когато решението вече е взето и първите реални последици започват да се проявяват. Третият момент е свързан с далечното бъдеще и последиците от вашето решение след много повече време.

Сузи Уелч го нарича правило 10-10-10, защото желае то да бъде нещо от сорта на мантра. Въпреки това, то се състои основно в това да сте наясно с момента, в който вземате решението, с момента, в който сте го сторили, и с момента, в който всичко е казано и направено.

Анализът

След като визуализирате трите момента от правилото 10-10-10, трябва да направите допълнителен анализ. Информацията, която сте събрали, възможностите, които имате, и вашите убеждения, цели, мечти и нужди трябва да бъдат част от този анализ. Уелч изтъква, че е нужно да си зададете още един въпрос: коя е опцията, която по-добре ми помага да поема контрола над моя живот?

Отговорът на този въпрос е последният фактор, който ще ви помогне да вземете решение. Опцията, която най-добре подрежда бъдещето, което желаете, е най-подходящото решение.

Не всички хора получават щастлив край с този процес. Понякога решенията включват загуба или отказ от определени неща. Ако обаче приложите метода правилно, накрая ще се почувствате облекчени. След като откриете най-добрия начин да растете, ще бъдете по-мотивирани да фокусирате енергията си върху това.

Източник: Framar.bg