Праисторическите пещерни жилища, разкопани в югозападната китайска провинция Гуейчжоу, разкриват значителни житейски умения и хитрости на техните обитатели преди десетки хиляди години, съобщава Синхуа.

Тези пещерни обиталища се отличават със структури за вентилация на въздуха, отделени спални и жилищни помещения и комбинирана функция на жилище и гробище, установиха археолозите.

Открита наскоро изложба в Музея на провинция Гуейчжоу представя културата на пещерното обитаване въз основа на археологически находки от различни праисторически пещерни обекти в района.

В експозицията е включена сцена, възпроизвеждаща пещерните руини Чжаогодун в новата част на столицата Гуейян, която позволява на посетителите да разгледат пещера, сгушена на склон до река.

„Подобно на съвременните хора, които предпочитат да разполагат къщите си в близост до планина и река, хоминидите са избирали за свое жилище сухи пещери в близост до водоизточници“, обяснява Чжан Синлун, заместник-ръководител на регионалния Институт за изследване на културното наследство и археологията.

Мястото на пещерата е било едновременно жилищна зона и гробище, където са открити скелети със свити крайници, казва Цай Съфу, заместник-директор на отдела за природни ресурси в музея, пише БТА. „Положението на скелетите наподобява ембрионална поза, което показва, че хоминидите са смятали смъртта за връщане в утробата“, обяснява Цай.

Ученият добавя, че древните хора са избирали знак, за да обозначат пещерата, в която са живеели, като например дърво и скали с особени цветове.

„Знаците са като номерата на къщите в днешно време“, казва Цай, като добавя, че пример за това е гигантски пещерен обект в окръг Пансян, където на входа са открити жълто-бели скални знаци.

В окръг Пудин една карстова пещера е избрана за местоживеене на хората през палеолита. Според Цай пещерата, ориентирана юг-север, с вход във всеки край, е осигурявала вентилация на въздуха.

В сравнение със северния край, археолозите са открили повече артефакти в близост до южния край, което показва, че древните хора са предпочитали да прекарват времето си в обляната от слънцето топла част.

В някои пещери зоната с повече слънчева светлина е била и важна зона за обработка на каменни изделия, за което свидетелства изобилието от каменни предмети, открити там.

Цай обяснява, че добре осветената зона е идеална за обработка на каменни изделия, а отдалечеността ѝ от зоната за почивка свежда до минимум безпокойството на спящите индивиди поради създавания шум.

„Кухненски“ зони са открити и в много пещери, където според Чжан са изкопани обгоряла почва и множество разпръснати животински кости.

Със своите широко разпространени карстови форми на релефа Гуейчжоу може да се похвали с над 5000 идентифицирани пещери. Сред тях повече от 500 пещерни обекта са потвърдени като праисторически руини, обхващащи средния и горния палеолит и неолита.

Някои от пещерните руини, като Чжаогодун и пещерния обект в окръг Пансян, са включени в годишния списък на 10-те най-големи археологически открития в Китай.