Американски изследователи от университета "Бригам Йънг" са анализирали текстовете на популярни песни, засягащи темата за романтиката и връзките, и са установили, че в огромното мнозинство от случаите героите им  се проявяват като ненадеждни партньори, пише сп. Psychology of Music.

Учените са изследвали 87 музикални произведения, включени в списъка на 100-те най-добри песни за 2019 г. на "Билборд". Сред тях са парчета като "Lucid Dreams" на групата "Джус Уърлд" и "Sunflowers" на рапъра Пост Малоун.

Текстовете на песните, които изразяват несигурност, копнеж по партньора, неувереност в себе си или невъзможност за съществуване или действие без значимия човек (т.е. натрапчиво поведение), са били отнесени към категорията "тревожна привързаност".

От друга страна, текстовете на песните, които включват подканване на партньора да си тръгне, бягство от партньора си или недоверие към него, са причислени към категорията "избягваща привързаност", пише БТА. Музикалните композиции, съдържащи изобилие от фрази, отнасящи се към тревожната и избягващата привързаност, са обозначени като "тревожно-избягваща привързаност".

И накрая, песните, които включват минимален брой или изобщо не съдържат тревожни или избягващи изрази и описват положителни романтични взаимоотношения или действия, са категоризирани като "сигурна привързаност".

Същевременно парчетата, които се въртят около романтиката, но не предоставят достатъчно контекст за определяне на стила на привързаност, са обозначени като неутрални.

Направеният статистически анализ разкрива, че 86,2 процента от песните показват ненадеждна привързаност.

Изследователите са установили, че в текстовете им преобладава избягващата привързаност (33,33 процента), следвана от тревожната привързаност (27,59 процента) и тревожно-избягващата привързаност (25,29 процента). Само малка част от песните отразяват сигурна привързаност (8,05 процента), а пет са оценени като неутрални (5,75 процента).

Според изследователите примерите за ненадеждна привързаност, извлечени от поп музиката, могат да повлияят на романтичните очаквания и взаимоотношения на подрастващите.