Археолози откриха малка спалня в римска вила близо до Помпей, която почти със сигурност е била използвана от роби, предаде Ройтерс.

Находката хвърля светлина върху живота на по-ниския обществен слой в древния свят, съобщиха от Министерството на културата на Италия.

Стаята е открита във вила в Чивита Джулиана, на около на 600 метра северно от стените на Помпей, унищожен от изригването на вулкана Везувий преди около 2000 години. 

Там имало две легла, като само на едното е имало постелка, две малки шкафчета и керамични съдове, в които са открити останки от две мишки и един плъх, пише БТА. "Тези подробности още веднъж подчертават условията на несигурност и лоша хигиена, при които са живеели тези хора", се казва в съобщение, разпространено от Министерството на културата.

Не е имало следи от решетки, ключалки или вериги, които да ограничават обитателите на стаята.

"Изглежда, че контролът се е осъществявал основно чрез вътрешната организация, а не с физически бариери", казва Габриел Цухтригел, директор на Археологическия парк в Помпей.

Разкопките в Чивита Джулиана са проведени през 1907-1908 г., а след това отново от 2017 г., когато полицията разбира, че там са минали иманяри.

Археолозите твърдят, че част от едно от леглата е разрушена от тунел, използван от крадците за достъп до друга част на вилата.

Помпей и околностите му са покрити с вулканична пепел при изригването на Везувий през 79 г. , погубил хиляди хора, припомня Ройтерс.

В резултат на изригването градът е засипан с дебел слой пепел, която запазва много от жителите и сградите му.

На мястото напоследък се наблюдава засилена работа на археолози, целяща да спре годините на разруха и занемаряване. Усилената дейност в голяма степен се дължи на наскоро приключил проект на стойност 105 млн. евро, финансиран от Европейския съюз.

Италианският министър на културата Дженаро Санджулиано каза в неделя, че усилията за опазване и изследване на обекта ще продължат. "Това, което научаваме за материалните условия и социалната организация на тази епоха открива нови хоризонти за исторически и археологически изследвания", заяви той.