Ще речете, че съм подготвила похвално слово за половинката, ама не.

Всъщност пиша размисъл, вдъхновен от два разговора между приятелки.

Първи разговор. Ти да не мислиш, че съществува мъж, който не изневерява? Мога да ти разкажа за толкова двойки, които са супер влюбени, обаче като им изникне възможност, изневеряват. Миналото лято например се събрахме в една къща на купон. Жената от едната двойка, дойде сама и по средата на купона се отдели в стая с някакъв мъж, с когото се запозна същата вечер. Ама защо ме гледаш така? Какво клатиш глава? Искаш да ми кажеш, че ти или мъжът ти не си изневерявате ли? Или че наистина вярваш, че някой може да бъде верен до края на живота си?! Всички са еднакви! Ама това, че си мислиш, че никой около теб не изневерява, не означава, че не го прави. Да не си въобразяваш, че и най-добрата ти приятелка ще ти го каже, ако научи, че мъжът й изневерява?! Моля ти се! Сто процента всички и в твоята среда го правят, ти просто не го знаеш, защото хората не споделят такива неща.

Втори разговор. О, ама те всички са еднакви, аз съм се примирила. Не, не, не ме убеждавай в обратното, моля ти се, това са глупости. Ти сериозно ли го вярваш?! Слушай какво, предпочитам да мисля, че всички мъже са еднакви, за да го понеса леко, когато разбера, че и моят ми изневерява. Аз знам, че ми изневерява или че ще ми изневери, въпросът е да не разбирам. Мисля, че ако разбера, не знам как ще реагирам. Затова предпочитам да си повтарям, че всички мъже са еднакви. А също и че всички изневеряват – включително и жените. Може би не толкова често, колкото мъжете, но все пак го правят. Ами да! Моля ти се, говориш ми глупости! Всички са еднакви! По-добре го приеми и ти, защото така ще ти е по-лесно.

Да повярваме, че светът е изтъкан от лъжци, лицемери и предатели, способни на най-позорни и низки постъпки дори спрямо най-близките си?! Да повярваме, че всички изневеряват – и когато са престанали да обичат, и когато още обичат, и когато им е омръзнало, и когато е просто за забавление?

Със сигурност живеем в свят, в който моралът е фатално занижен, в който е смешно и срамно да целунеш ръка, да свалиш шапка пред по-възрастен, да отстъпиш, да замълчиш. Със сигурност има много сбъркани неща в този свят. Но както винаги е имало неверници и предани хора, така и днес има и от двете. Както винаги е имало лъжци и честни, така има и днес. Както винаги е имало любов и омраза, така ги има и днес. И нека ги има. Защото ако го няма едното, как ще разпознаем другото? В разказа на Елин Пелин „Огледалото на свети Христофор“ Дяволът казва на героя: „…пренеси ме на другата страна, за да спася хората. Там изчезнаха всички пороци и добродетелите ще умрат, защото няма вече от какво да живеят.”

Ето я истинската мъдрост на Живота. Ако няма зло, как ще разпознаваме доброто, ако ги няма пороците, как ще намираме думи за добродетелите? Ако всички сме еднакви, как ще се влюбваме, как ще обичаме, как ще изпълваме със смисъл малкото си дни на земята?

Не всички мъже са еднакви. И не всички жени са еднакви. И никоя Любов не прилича на друга. Но ако е Любов, ще устои до края.

Цветелина Велчева©