Изследване твърди, че когато се фокусираме върху личните си затруднения за сметка на това да подкрепяме другите, всъщност не си правим услуга. Оказва се, че помагането на другите може всъщност да ни защити от негативните ефекти на собствения ни стрес, пише Business Insider.

Проучването е на Калифорнийския университет в Лос Анджелис и Училището по медицина към "Йейл". В него са участвали 77 пълнолетни лица между 18 и 44-годишна възраст. Всяка вечер, в продължение на две седмици, участниците са получавали известие, което им припомняло да попълват серия от въпросници. В един от въпросниците ги питали как се чувстват по отношение на всякакви стресови събития, преживели през деня - свързани с работа, с връзки с любими хора, с пари или други.

Друг въпросник ги молил да посочат всякакви просоциални (помагащи) видове поведение, които са демонстрирали през деня - от това да задържат вратата отворена за някой, до това да помогнат на колега в университета с домашната работа. Трети вид въпроси ги призовавали да докладват колко често са изпитвали определени позитивни или негативни емоции дневно и да оценят психическото си състояние за този ден в скала от 0 до 100. 

Резултатите показали, че в дните, когато хората били по-полезни на други и помагали, при тях нямало намаление на позитивните емоции, а само леко покачване на негативните емоции в отговор на стреса през деня. От друга страна, в дните, когато тези хора били по-малко полезни на други, при тях се отчитали по-ниски нива на позитивни емоции и по-високи на негативни, в отговор на стреса. 

Резултатите показват, че дори кратките периоди на подкрепа за други и помагане на хора в нужда са полезни за човека, защото те смекчават негативните емоционални ефекти от стреса.

Учените предполагат, че подкрепата вероятно отвлича вниманието ни от собствените ни тревоги и идеите и проблемите, които ни правят нещастни, дори и временно. Според тях помагането на други хора вероятно стимулира определени биологични системи, които "пълнят" отговора към емоционалния стрес. 

При все това, водещият извод е: Подайте ръка на човек в нужда (да сподели, да му се помогне), колкото и изтощени да се чувствате. Така помагате освен на него, и на себе си.