Това, че смятате някого за ваш приятел, не означава, че и той храни същите приятелски чувства към вас. Ново проучване, публикувано в Mental Floss, показва, че хората могат да имат повече “едностранни приятелствa”, отколкото предполагат.

В проучването изследователи от MIT Media Lab поставят на 84 студента задачата да преценят колко добре познават другите хора в курса. Всеки участник трябвало да “оцени” своите колеги по скала 0-5, където 0 означава "не познавам този човек", 3 - "приятел" и 5 - "един от най-добрите ми приятели" . След това участниците е трябвало да отгатнат как другите хора са ги “оценили”.

Всеки смятал, че щом счита другия за свой приятел, то и той на свой ред ще го определи като такъв. Но това не е така. Почти половината от всички приятелства, отчетени в проучването не са реципрочни, което означава, че само една от двата страни счита другата за приятелска. Това, отбелязват учените, може да е свързано с израстването в социалната сфера: хората са по-склонни да твърдят, че са приятели с човек на по-високо социално положение, докато тези, които са популярни, са по-придирчиви към това кой наричат ​​приятел.

Най-нови изследвания приписват на приятелството значителни ползи за здравето, включително по-дълъг живот, по-добро психично здраве и по-малък риск от деменция. Докато някои изследвания изтъкват, че тези ползи са налице, само когато се чувстваме удовлетворени от приятелството, трудно е да се каже дали хората, които имат едностранни приятелства всъщност ги намират за незадоволителни или пък се радват точно толкова на общуването с хора, които ги смятат само за познати, като с хора, които възприемат като по-близо.