Изследвания сочат, че всеки може да подобри коефициента си на интелигентност с до 14 точки, само като следва няколко правила.

Какво ви е нужно:

- месо, риба или яйца
- сложни въглехидрати
- тъмен шоколад
- малки порции
- храни, богати на витамини от групата Б
- упражнения за ума
- аеробни упражнения

Стъпка 1. Яжте правилните храни в правилното време. Например – месо, риба или яйца за закуска. Протеините увеличават произвеждането на невртрансмитери като допамин и норепинефрин, които подобряват бдителността, бързото смятане и критичното мислене. Запазете сложните  въглехидрати, например пълнозърнестите храни и макаронените изделия за вечеря.

Стъпка 2. Яжте между 30 и 150 грама черен шоколад дневно. Антиоксидантите в него увеличават притока на кръв в мозъка, което улеснява усвояването на информация, подобрява паметта и помага да мислите по-бързо. Избирайте шоколад с повече от 70 процента какао.

Стъпка 3. Яжте по повече пъти на ден вместо на три основни хранения. Дъвчете всяка хапка поне 30 пъти. Тези навици намаляват количеството кислород, от което се нуждае мозъкът за храносмилането, като оставя повече за поддържане на будност и добра памет.

Стъпка 4. Яжте повече храни, богати на витамини от групата Б – зелени листни зеленчуци, цитрусови плодове, пълнозърнест хляб и бобови храни. Изследвания показват, че витамините от групата Б подобряват остротата на ума.

Стъпка 5. Упражнявайте ума си като правите вседневните неща по различен начин – като например използвате по-слабата си ръка за рутинните задачи. Това ще накара мозъка ви да формира нови нервни пътища.

Отлично упражнение за мозъка, което можете да правите навсякъде: бройте от 90 отзад напред, през 3.

Стъпка 6. Правете повече аеробни упражнения. Доказано е, че това увеличава броя на нервните клетки.

Експерти смятат, че гените са отговорни за 50 процента от нашата интелигентност. Останалите 50 процента зависят от  храненето и съня, физическите и умствени упражнения, равнището на стрес и други фактори на средата.