Като цяло е най-добре да избягвате захарта винаги когато можете. Разбира се, напълно е невъзможно, пък и не е съвсем полезно, дори може да предизвика обратния ефект.

Важно е да сте запознати със състава и действието на захарта върху организма, за да прецените кога е възможно да я намалите.

Бялата захар се произвежда чрез рафиниране на захарна тръстика или захарно цвекло, за да се отстранят примесите и влагата, в резултат на което се получават гранулирани кристали, съставени основно от захароза.

Кафявата захар се произвежда чрез добавяне на меласа (тъмен, лепкав сироп) към рафинираната бяла захар, което ѝ придава по-богат вкус и леко влажна текстура.

Бялата захар има неутрален, сладък вкус, докато кафявата захар има леко карамелен вкус, дължащ се на наличието на меласа. Колкото по-тъмна е кафявата захар, толкова по-силно изразен е вкусът на меласата.

Бялата захар е чисто бяла на цвят и се състои от малки гранули. Кафявата захар има цвят от светло до тъмнокафяво в зависимост от количеството меласа, добавено по време на производството.

Бялата захар обикновено е суха и свободно течаща, докато кафявата захар съдържа известна влага, която може да доведе до слепването й на бучки, ако не се съхранява правилно.

Бялата захар обикновено се използва в рецепти, в които се изисква сладост без допълнителен аромат или цвят. Кафявата захар често се използва в рецепти, които изискват по-богат вкус и влажна текстура - като бисквити, торти и някои сосове като барбекю или карамел.

Разпространено схващане е, че кафявата захар се възприема като по-здравословна в сравнение с бялата поради съдържанието на меласа. Това обаче не я прави нито полезна, нито по-малко калорична. Вярно е, че кафявата захар съдържа малко повече полезни вещества, но далеч не достатъчно, за да се обяви официално за по-полезна или по-малко вредна от бялата. Добавената меласа в нея може да допринесе за малко по-нисък гликемичен индекс, което означава, че тя вероятно въздейства по-бавно върху нивата на кръвната захар в сравнение с бялата захар. Тази разлика обаче е толкова незначителна, че може да бъде дори несъществена или недоловима за повечето хора.

Затова, когато става дума за захарта, единственото сигурно е да ограничите приема й от всякакъв източник и да се стараете да консумирате разнообразни храни с висока хранителна стойност.

Източници:

https://www.healthline.com/nutrition/brown-sugar-vs-white-sugar

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-brown-sugar

https://www.nytimes.com/2007/06/12/health/nutrition/12real.html