Киселините в плодовите чайове и сока от лимон увреждат зъбния емайл и повишават риска от кариеси, предупреждават зъболекари, цитирани от Daily Mail.

Чаят с парченца от плодове стана много популярен напоследък и се предлага в различни вкусове. Но може би е по-добре да се придържаме към традиционния чай, ако искаме по-здрави зъби.
 
Според зъболекарите, топлите плодови напитки съдържат шест пъти повече лимонена киселина от лимонадата. Те разрушават зъбите, износват емайла и повишават необходимостта да бъде поставена пломба или коронка.
 
Предупреждението отправиха учените от Кралския колеж в Лондон. Те откриха, че хората, които консумират два пъти дневно между храненията плодов чай, са 11 пъти по-застрашени от умерено или тежко рушене на зъбите. Ако напитката се пие с храна, рискът е наполовина.
 
Проблемът с топлите напитки е, че топлината увеличава степента на химическото взаимодействие със зъбите и ги уврежда. С годините вредната практика може да разруши предните зъби с големина 10 мм до 2 мм, което зъболекарят може да коригира срещу близо 42 000 долара.

Източник: Дарик