Днес все по-малко приемаме суеверията насериозно. Разказваме шеги за петък 13-и и закачливо предупреждаваме близките си да имат едно наум, но някои от нас не приемат нещата така леко. Хората, които страдат от „параскевидекатриафобия“ (както е известен в науката страхът от петък 13-и), понякога са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет или изобщо да пътуват, трети отлагат покупката на жилище или други важни начинания. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

Причините, поради които петък се смята за лош ден, са забулени от мъглата на времето – свързва със значими събития в християнската традиция като Разпъването на Христос на кръста, грехопадението в Едемската градина, Големия потоп или Вавилонското разделение. Още в края на 14.век петък се смятал за ден, носещ лош късмет. Споменава го и Джефри Чосър в своите „Кентърбърийски разкази“. Въпреки това суеверието около петъчния ден започва да се среща по-често в западната литература към средата на 17 век.

Произходът на суеверията, свързани с числото 13, са не по-малко неясни. Най-популярното обяснение отново е свързано с християнството – Тайната вечеря, в която тринадесетият гост на масата бил предателят Юда. Друга хипотеза го свързва с митологията на германските народи, в която богът на злото и огъня Локи нахълтал неканен на трапезата като 13-и гост и убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. 

През 18. век в Западна Европа е популярно преданието, че ако 13 души седнат на маса заедно, единият ще умре до края на годината. Смятало се, че това е първият, който стане от масата. Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.