Ако живеете и работите в чужбина или често прекосявате граници, управлението на личния и професионалния живот може да се окаже предизвикателство. Добрата новина е, че съществуват  множество иновативни технологии, които ще направят живота ви по-лесен.  Кои са технологиите, които помагат на днешните номади и кое може да изпробвате през 2022 г.?  Новинарската англоезична мрежа The Local и телекомуникационната компания Zadarma, която предлага виртуални телефонни номера и други услуги, дават пет основни технологични решения, които биха улеснили живота без граници.

1. Виртуални дебитни карти

Носенето на пари в брой и банкови карти става все по-непривлекателно особено ако прекарвате много време далеч от родината си. Виртуалните карти изобщо не са карти във физически смисъл – те съществуват само на вашия телефон. След като регистрирате виртуалната си карта, можете просто да я съхранявате в приложението си за банкиране или електронен портфейл.

Те все още имат номер, срок на валидност и код за сигурност, така че работят точно като обикновена пластика. Нещо повече – може също да получите виртуални кредитни карти с лимит на разходите. Виртуалните дебитни карти са лесни за онлайн плащания и могат да бъдат свързани с Apple или Google Pay за извършване на покупки в магазини, където се приемат безконтактни плащания.

Загубата на физическа банкова карта обаче може да се окаже кошмар – особено ако не владеете езика на местните. В случай на загуба на паролата, имате възможност да я възстановите или нулирате в рамките на минути, като междувременно заключите картата през телефона си.

2. Инструменти за езиков превод

Снимка: Shutterstock

Читателите в Германия и Швейцария на сайта The Local посочват редица приложения и инструменти за превод, които ще помогнат преодоляването на езиковите бариери. Независимо дали сте пристигнали току що в непозната страна или сте се установили и започнали да изучавате местния езика, имате нужда от преводач. Страхувате се да попитате случаен минувач или сте застанали пред поредния служител с озадачен поглед? Просто въведете или кажете думата на родния си език и ще получите незабавен превод.

Google Translate очевидно е най-известната услуга, въпреки че има някои недостатъци. Но тя предлага широка гама от опции, които можете да опитате. Търсите ли най-добрия инструмент само за един език? Или живеете в страна, където се говорят няколко езика? Много приложения покриват десетки водещи езици, но търсенето на специализиран локално изобретен инструмент може да има по-голяма стойност за вас.

3. Виртуални телефонни номера

Макар че някои футуролози предричат смъртта на гласовата комуникация, хората продължават да говорят помежду си по телефона. Ако сте номад, телефонните обаждания може да са жизненоважни за поддържане на връзка със семейството, справяне с административни задачи и управление на бизнеса. Това са някои от причините за настройка на виртуален телефонен номер (номер, който не е фиксиран към конкретно устройство или телефонна линия и може да пренасочва входящи повиквания към друг телефон или устройство).

Много днешни номади намират за полезно да използват виртуален телефонен номер, като например чужденци, постоянно пребиваващи в Европа, които плащат високи такси за дълги разговори, които не могат да се извършват чрез услуги като WhatsApp.

С виртуален телефонен номер от Zadarma плащате само €1,60 на месец, за да направите номера ваш. Всички входящи обаждания са безплатни. Обичайните абонати са собственици на малък бизнес, които искат да разширят географското си присъствие , лични потребители и дори кол център на авиокомпания. Ако не сте готови да поемете дългосрочен ангажимент, не е нужно да се притеснявате, тъй като няма минимален срок на договора (минимум три месеца за включване на SMS услуги).

4. Цифрови здравни технологии

Снимка: Shutterstock

Видео консултациите с лекари стават все по-достъпни в много страни през последните години. Възможността да говорите с медицински експерт на английски (или на друг език) лице в лице през смартфона си безспорно е улеснение. Ако имате натоварен живот и не владеете свободно местния език, подобни услуги – някои от които също са достъпни по всяко време – биха могли наистина да ви улеснят. Това би било полезно особено сега в условията на пандемията.   Ако сте нов в дадена държава или планирате преместване, защо да не потърсите най-добрите опции за обществени или частни здравни услуги и да установите на какво можете да разчитате – от съвети и рецепти до поставяне на диагнози.

5. Облачно съхранение

В 21. век сме и едва ли искате да сте обременени с огромни папки с документи, с бавен и претоварен лаптоп или смарт телефон. Облачното съхранение продължава да се развива и е предпочитано от много хора, които живеят в чужбина. Облачните услуги освен идеален бизнес инструмент са подходящи за съхранение и организиране на огромното количество снимки, които правите с вашия смартфон. Те са сигурно място за важни лични документи, от които може да се нуждаете отново в недалечно бъдеще. Имате нужда от снимка на паспорта си или копие на акта за раждане? Съхранявайте ги в облака, за да имате достъп до тях винаги, когато сте онлайн, като същевременно освобождавате място на устройствата си.

Източник: Мениджър Нюз