Депресията през този сезон е изключително осезаема, но терапията и антидепресантите не са нито единственият, нито най-полезният способ за справяне с нея.

Сред многото естествени начини, като разходките сред природата, медитацията и други един от най-пренебрегваните е храната, пише Мениджър нюз.

Мозъкът ни - и на малки, и на големи, се нуждае от определени хранителни вещества, за да работи ефективно. А сред храните, които са най-подходящи за борба с депресията, са онези, богати на омега 3 мастни киселини, аминокиселините, витамин B, витамин D, минерали като цинка, магнезий, желязо. Те съдействат за поддържане на менталното здраве в кондиция.

Средиземноморската диета, включваща изобилие от риба, зехтин и листни зеленчуци съдържа много от подходящите съставки. Изследване сред над 15 000 души, наблюдавани в продължение на 10 години, е открило, че при хората, които се хранят със средиземноморско меню, има по-малък риск от депресия.

Диетологът Мелиса Брунети, която работи над връзката между храната и умственото здраве, казва, че няма идеална закуска за хората, които се борят с депресия, но яйцата определено са полезни - те съдържат аминокиселени, омега 3, витамин D, мастни киселини.

Вижте още на Новите родители.