Искате ли да се сближите повече с човека до себе си? Как да подобрите интимността във връзката? Авторите Роналд Адлър и Ръсел Проктър очертават четири начина, по които можем да се почувстваме по-близки с някого. Те се отнасят за различни видове взаимоотношения, но тук ще се съсредоточим върху близостта между романтичните партньори, пише Psychology Today. Четирите измерения на близостта са:

1. Физическа. Прегръдки, целувки, галене, държане за ръце и други форми на физическа привързаност. Сексът несъмнено е важна част от физическата близост, но не задължителна. Докато останалите аспекти на отношенията остават стабилни, физическата интимност между партньорите често може да продължи цял живот, дори и когато възрастта, стресът или влошеното здраве възпрепятстват сексуалните функции.

2. Емоционална. Способността ефективно и убедително да изразяваме чувства на обич и нежност, и да сме в състояние да отговорим положително, когато другият ги изразява. Това включва фрази като: "Обичам те!", "Държа на теб!", "Харесва ми, когато говорим така", "Радвам се, че прекарваме това време заедно", "Как се чувстваш?" и "Съжалявам."

3. Интелектуална. Умът е привлекателен и секси, особено за тези, които изпитват чувство на сродство, когато участват в дискусия или друго интелектуално занимание с партньор, с когото се чувстват интелектуално равни.

4. Споделени дейности. Сред преживяванията, които допринасят за трупането на позитивни съвместни спомени са пътуванията, игрите, танците, упражненията, заниманията с изкуство и решаването на проблеми заедно. В този случай не само дейността има значение, но и дали двамата са способни да се почувстват свързани, докато участват в нея.