Саркофаг от червен гранит е открит в некропола Сакара, южно от Кайро, последната от поредица забележителни находки в региона, предаде Франс прес.

Сакара се намира на малко повече от 15 километра южно от известните пирамиди на платото Гиза. Мястото, което е част от световното наследство на ЮНЕСКО, е известно със стъпаловидна пирамида на фараона Джосер.

Саркофагът на високопоставения служител при фараона Рамзес Втори, управлявал Египет през 13-и век пр. н. е., е открит от екип от египетски археолози от университета в Кайро, става ясно от съобщение на Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет.

Той е бил "секретар, главен отговорник за добитъка и ръководител на хазната на Рамазеум", мемориал, построен в чест на Рамзес Втори в Тива, сегашен Луксор. Освен това е бил „отговорен за даренията на всички богове на Горен и Долен Египет“, обясни генералният секретар на египетския Върховен съвет за антиките Мустафа Уазири, цитиран от БТА.

Гробницата бе открита миналата година, но при наскоро направени разкопки е намерен гранитният саркофаг, „покрит с надписи“, за да „защитават починалия“, както и „сцени, представящи неговите синове и бог Хор“, обясняват от Министерството на туризма и на паметниците на културата.

Сакара разкри много археологически „съкровища“ в последните години. Египет обяви през май т.г. откриването на  250 саркофага и 150 бронзови статуи.

Критици смятат, че непрекъснатите разкопки в Египет са дали приоритет на медийния спектакъл пред солидните академични изследвания, но Кайро разчита на тези нови открития за стимулиране на туризма, в очакване на откриването на Големия египетски музей, което няколко пъти бе отлагано.

Описван като "най-големият археологически музей в света", той трябва да отвори врати тази година.