Съвременните технологии за заснемане могат да разкрият древни сгради и структури, които принципно не са видими на повърхността. Точно такъв е случаят с нова находка на скрит квартал в един от най-големите градове на маите.

В случая става дума за Тикал, намиращ се в днешна Гватемала. Смята се, че това е едно от най-населените селища в древната империя на маите (особено в периода 200-900 г. сл. Хр.). Тук вероятно са живели едновременно до 90 000 души.

С помощта на LIDAR - технология за дистанционно измерване на разстояния чрез осветяване на целта с лазерна светлина и измерване времето, за което отразената светлина се връща до сензора (датчика) – изследователи откриват доказателства за строителство под място, което доскоро се смяташе за естествена област. Нещо повече – скритите развалини пасват по-скоро на стила на строителството на археологическия обект Теотихуакан – метрополис, изграден векове преди възхода на ацтеките и издигнат от една до голяма степен неизвестна култура.

Сканиране с LIDAR на Тикал. Източник: Thomas Garrison/Pacunam

Откритието може да хвърли повече светлина върху начина, по който тези два града са си взаимодействали. Въпреки че са били на повече от 1000 км разстояние един от друг, знаем, че търговци са пътували постоянно между двата градски центъра.

„Мястото, което доскоро смятахме за естествени хълмове, всъщност е модифицирано и съобразено с формата на цитаделата (където вероятно е бил имперския дворец) в Теотихуакан – казва антропологът Стиввън Хюстън от университета Браун в Роуд айлънд. – Независимо от факта кой и защо е построил тази по-малка реплика, тя показва между Тикал и Теотихуакан е съществувало едно по-различно ниво на взаимодействие, отколкото се смяташе досега.“

Това, което прави това откритие още по-изненадващо, е фактът, че от 50-те години на миналия век досега Тикал е изключително добре проучен. Това е един от древните градове, за които знаем най-много. И през цялото време тази част от града е оставала скрита.

След сканирането с LIDAR са извършени разкопки, които потвърждават съществуването на тези сгради, наподобяващи структурите в Теотихуакан (Впрочем Тикал и Теотихуакан са се различавали в доста отношения, включително по отношение на размера - Теотихуакан е бил много по-голям). Каква е била функцията им? Изследователите смятат, че тези постройки вероятно са били някакво дипломатическо посолство или може би военен пост. Изглежда са построени от хората в Теотихуакан или от местните, които са били под техен контрол.

„Сякаш на местните строители им е казано да използват изцяло чужда технология при строителството на този нов комплекс – казва Хюстън. – Рядко сме виждали нещо по-различно от двупосочно взаимодействие между двете цивилизации, но в случая изглежда става дума за чужденци, които настъпват агресивно в областта.“

Разкопките показват, че въпросните постройки в Тикал са били изградени от кална мазилка, а не от традиционния за маите варовик, което кара учените да предполагат, че става опит за създаването на реплики. Освен това съвпадат със специфичната 15,5-градусова ориентация изток-север на постройките на Теотихуакан.

Интригата се подсилва допълнително от факта, че армиите на Теотихуакан завладяват Тикал в края на 4. век. Очевидно е, че взаимоотношенията между тези два влиятелни града приключват злополучно, но все още не знаем със сигурност какво се е случило стотици години преди това.

Учените се натъкват и на гроб на воин от Теотихуакан. Той е сходен с подобни места в по-големия метрополис в Мексико. Това вероятно е още една подсказка за взаимодействието между двата града.

Изследването е публикувано в Antiquity.

Източник: Science Alert