И до ден днешен прелестната Нефертити, управлявала Египет преди около 3300 години, остава една от най-големите неразрешени загадки в съвременната египтология. Нейното съществуване бе потвърдено, след бюст на кралицата от 18-тата династия на Древен Египет бе намерен през 1912 г. Въпреки несекващия интерес около Нефертити обаче (чието име означава „красивата жена пристигна“) нейната гробница все още не е открита.

Сега скрити йероглифи, открити в гробницата на Тутанкамон, нейния доведен син, както и няколко безименни мумии, разпалват надеждите на египтолозите. Останките на Тутанкамон са открити за първи път преди около век – на 4 ноември 1922 г. в гробница, за която мнозина смятат, че крие и самата Нефертити.

Научен труд от 2015 г., озаглавен „The Burial of Queen Nefertiti?”, твърди, че снимки с висока резолюция разкриват разположението на тайни врати в самата гробница. По-късно въпросната теория бе подкрепена от ясно различими линии по тавана на самата гробница, което кара изследователите да смятат, че една от „стаите“ всъщност е коридор, запечатан от фалшива стена. Малко по малко обаче, с напредъка на технологиите и начина, по който подпомагат археологията, става ясно, че това „тайно помещение“ най-вероятно въобще не съществува.

През 2020 г. резултатите от сканиране на района около гробницата на Тутанкамон, извършено с георадар, са публикувани в научния журнал Nature. Според първоначалните сведения на едва няколко метра от самата гробница е идентифицирано неизвестно досега пространство, наподобяващо коридор – това би могло да обясни потенциално и защо самата гробница на Тутанкамон е сравнително малка на фона на тези на останалите египетски кралски особи.

Най-новите открития около Нефертити отново са свързани с гробницата на Тутанкамон. Сега изследователи смятат, че картуши в гробницата, които изобразяват как Ай, наследникът на Тутанкамон, погребва младия фараон (който е бил едва 19-годишен, когато умира), вероятно скриват по-старо изображение. Според Николас Рийвс, бивш куратор на Отдела по египетски антики на Британския музей, новите картуши вероятно са изрисувани върху по-стари, показващи как Тутанкамон заравя Нефертити.

„Сега мога да покажа, че картушите на Ай представляват картуши на самия Тутанкамон, което доказва, че първоначално изображението е показвало как Тутанкамон заравя Нефертити, своята предшественичка“, казва Рийвс пред The Guardian. „Подобна декорация в гробницата на Тутанкамон не би била допустима“.

„По-внимателно проучване на картушите на Ай показват ясни и скрити в основата следи от по-ранно име – това на Тутанкамон. В оригиналната си версия сцената е показвала как Тутанкамон извършва погребален ритуал за първоначалния собственик на гробницата – неговия непосредствен предшественик… Нефертити.“

Ако това наистина е така, то, изглежда, че гробницата на Тутанкамон е просто един пласт от много по-обширен погребален дом, построен за Нефертити и приспособен за краля след неговата смърт.

Интересното е, че това не са единствените скорошни новини, свързани с Неферити. Захи Хавас, бивш египетски държавен министър по въпросите на антиките, заяви, че са открити няколко безименни мумии. И според него една от тях би могла да е на самата кралица.

„През октомври ще можем да обявим откриването на мумията на Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон, както и на нейната майка Нефертити“, казва Хавас пред испанския The Independent. В момента се извършват ДНК анализ.

Източник: IFLScience