Ареохолози откриха останки от изгубен град на върха на хълм в Тесалия, Гърция – на около 300 километра северно от Атина. Основната част от селището, датиращо отпреди 2500 години, се намира под земята.

Докато изследват руините на село на имe Влохос на хълма Стронгиловуни, археолозите попадат на останките от кули, стени и градски порти, принадлежащи на подминаван досега античен град. Нищо от него не по-рано не е откривано над земята.

Но при поглед отблизо учените от екипа бързо осъзнават, че стоят на мястото на бивш метрополис. 

„Открихме градски площад и решетка от улици, което подсказват, че имаме работа с доста голям град. Площта във вътрешността на града е над 40 хектара, обяснява ръководителят на екипа Робин Рьонлунд в изявление за медиите.

Открихме също и древна керамика и монети, което помагат да се датира градът. Най-старите находки са от около 500 г. пр. Хр, но градът изглежда е достигнал разцвета си в периода между четвъртото и третото столетие преди новата ера – преди да бъде изоставен по някаква причина, вероятно във връзка със завоюването на региона от римляните.

Вместо да започнат да дълбаят околния торф, за да разкопаят останките на града, учените планират да използват радар, за да видят подземните останки без да причинят щети.

Това, което се смяташе за останки от някакво незначително селище върху хълм, се оказват останките на голям град с по-голямо значение, отколкото по-рано е било предполагано“ - казва Рьонлунд, добавяйки, че „фактът, че никой не е изследвал хълма никога по-рано е загадка“.

Източник: iflscience.com