Желанието да бъдем харесвани от околните е присъщо на всеки от нас, в една или друга степен. Проблемът е, когато това желание се е превърнало в нужда, насъщна като въздуха, храната и водата. Тогава болезнената потребност от одобрение се превръща в бреме и пречи на човек да води пълноценен живот. Когнитивният психотерапевт д-р Робърт Лийхи предлага няколко прости техники, които всеки може да използва, за да се избави от прекомерната нужда от одобрение.

Дайте име на това, което ви притеснява

Например: „Страхувам се, че няма да ме харесат”, „Тя ще помисли, че съм несправедлива“, или „Опасявам се, че може да му досадя”.

Открийте какви мисли и убеждения стоят зад него

Нуждата от одобрение почива върху умозаключения от типа: „Ако ѝ кажа това, тя ще ме намрази”, „Ако той не е съгласен, значи не съм прав” или „Ако те не ме харесват, значи нищо не струвам”, „Ще тръгнат слухове за мен и ще остана без приятели”. Това са причините човек да се тревожим за чуждото мнение. Те са свързани и с убеждения от по-общ характер: „Ужасно е, когато някой не ме харесва” („Трябва всички на всяка цена да ме харесват”), „Не мога да понасям спорове” („Трябва винаги всички да са съгласни с това, което казвам”), „Ако ги разстроя, те ще ме изоставят” („Трябва винаги да се държа добре, ако искам да не остана сам/а”).

Проучете логиката на тези мисли

Например, непременно ли грешите, ако някой не е съгласен с вас? Може просто да имате различна информация, интерпретации или идеи. Ако мислите, че хората ще ви се обидят, замислете се за случаите, в които сте били откровени с някого и въпреки това той ви е останал приятел. Сетете се за някой познат, който е „остър камък” и въпреки това има достатъчно приятели, които държат на него. Ако всяка неуместна реплика или постъпка се наказваше с изолация, нямаше да останат двама души на едно място.