Изгонете страха от неодобрение с тези психологически техники

06 юли 2019 г., 11:25
5146

Всеки донякъде се тревожи какво мислят другите. Нормално е, защото сме социални същества.  Илюстрация: Shutterstock

Желанието да бъдем харесвани от околните е присъщо на всеки от нас, в една или друга степен. Проблемът е, когато това желание се е превърнало в нужда, насъщна като въздуха, храната и водата. Тогава болезнената потребност от одобрение се превръща в бреме и пречи на човек да води пълноценен живот. Когнитивният психотерапевт д-р Робърт Лийхи предлага няколко прости техники, които всеки може да използва, за да се избави от прекомерната нужда от одобрение.

Дайте име на това, което ви притеснява

Например: „Страхувам се, че няма да ме харесат”, „Тя ще помисли, че съм несправедлива“, или „Опасявам се, че може да му досадя”.

Открийте какви мисли и убеждения стоят зад него

Нуждата от одобрение почива върху умозаключения от типа: „Ако ѝ кажа това, тя ще ме намрази”, „Ако той не е съгласен, значи не съм прав” или „Ако те не ме харесват, значи нищо не струвам”, „Ще тръгнат слухове за мен и ще остана без приятели”. Това са причините човек да се тревожим за чуждото мнение. Те са свързани и с убеждения от по-общ характер: „Ужасно е, когато някой не ме харесва” („Трябва всички на всяка цена да ме харесват”), „Не мога да понасям спорове” („Трябва винаги всички да са съгласни с това, което казвам”), „Ако ги разстроя, те ще ме изоставят” („Трябва винаги да се държа добре, ако искам да не остана сам/а”).

Проучете логиката на тези мисли

Например, непременно ли грешите, ако някой не е съгласен с вас? Може просто да имате различна информация, интерпретации или идеи. Ако мислите, че хората ще ви се обидят, замислете се за случаите, в които сте били откровени с някого и въпреки това той ви е останал приятел. Сетете се за някой познат, който е „остър камък” и въпреки това има достатъчно приятели, които държат на него. Ако всяка неуместна реплика или постъпка се наказваше с изолация, нямаше да останат двама души на едно място.

Използвайте техниката на двойния стандарт

Ако някой не е съгласен с вас, ще го намразите ли? Отписвате ли някого завинаги, защото ви е казал нещо неприятно? Защо сте толкова по-толерантни към другите хора, отколкото към себе си? Проследете двойния стандарт, който прилагате във своя вреда. Представете си, че на ваше място е най-добрият ви приятел. Замислете се как бихте го посъветвали да постъпи и опитайте да приложите този съвет към себе си.

Поставете го в перспектива

Да кажем, че уверено сте се защитили позицията си пред някого и сега той не ви харесва. Ако оставите този човек настрана, дори да е ценен за вас, какво точно ще се промени в живота ви?

Как ще се чувствате в бъдеще?

Често се разстройваме за нещо, което се случва сега, но не осъзнаваме, че всички наши емоции са отворени към промяна. Твърде вероятно е да сте преживели нещо, да речем, преди три месеца, но сега изобщо да не се сещате за него. Това е така, защото други преживявания са се натрупали, които са поставили нещата в перспектива и са ви помогнали да се отърсите от преживяването.

Приемане на неодобрението

Познавате ли човек, когото всички харесват? Повечето хора, дори и най-харесваните, имат по някой, който изобщо не ги харесва. И те продължават да оцеляват и процъфтяват – тогава защо да бъдете единственият човек, който трябва да получава универсално одобрение?   

Тренирайте

Най-добрият начин да преодолеете безпокойството и страха е да практикувате поведението, което ви тревожи. Когато целенасочено събирате безобидно неодобрение (например, отивате в магазина, харесвате си нещо и настоявате да ви го дадат на половин цена), ще усетите, че нищо важно не се променя. Освен че свиквате да отстоявате позициите си.

Тревогата за чуждото мнение е нормално следствие от факта, че живеем сред хора и е нужно да се съобразяваме едни с други. Не искаме да се държим враждебно, егоистично и неуважително със себеподобните си. Но можем да бъдем добри и чувствителни към другите и все пак да правим неща, които те не одобряват.

В заключение:

Каквото и да правиш, някои хора просто няма да те харесат. Ако си напомняме достатъчно често този простичък факт от живота, страхът за чуждото мнение лека-полека ще си отиде, за да отстъпи място на по-здравословни емоции.

Източник: Psychology Today

Коментари