Египетските власти обявиха, че са открили останки от "цял римски град" в Луксор, съобщи АФП.

Останките са от II и III век. Намерени са на източния бряг на Нил, близо до храма в Луксор. Вече са разкрити металургични работилници с множество инструменти и "римски медни и бронзови монети", обясни Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет. Разкопките продължават.   
    
През 2021 г. египетски археолози откриват "най-големия древен град в Египет", датиращ отпреди повече от 3000 години, на западния бряг на Нил край Луксор, където се намират известните долини на царете и цариците. 

Египет обяви напоследък няколко големи находки, главно в некропола на Сакара, южно от Кайро, но също и в Луксор, където е открита гробница на кралска съпруга от 18-та династия, тази на Ехнатон и Тутанкамон, датираща отпреди 3500 години.

За някои експерти тези съобщения имат по-скоро политическо и икономическо значение, отколкото научно, защото страната, която е в сериозна икономическа криза, разчита на туризма, за да съживи финансите си, пише БТА. За да даде тласък на този сектор, който генерира повече от 10 процента от БВП, Кайро от месеци обещава скоро да бъде открит Големият египетски музей в близост до платото Гиза. Очакваше се той да бъде открит миналата година, когато се навършват двеста години от разшифроването на Розетския камък от французина Жан-Франсоа Шамполион и сто години от откриването на гробницата на фараона Тутанкамон.