Мъжете избират жени, които са поне умерено физически привлекателни. Жените обаче дават приоритет на мъжете, които са в поне умерен социален статус, когато става дума за дългосрочна връзка. Това схващане се потвържава от изследване, което черпи данните си както срещи за бързи запознанства, така и от сайтове за запознанства онлайн. Партньорите, които участниците в проучването, избирали, били в унисон с предварително заявените им предвиждания. С други думи: мъжете давали приоритет на външния вид, а жените – на социалния статус.

Мъжете и жените обаче не се различавали, когато става дума за краткосрочни връзки – и двата пола се фокусирали върху външния вид.

Преди да говорят с потенциалните си партньори, участниците били разпитани за техните предпочитания.

„Хората приоритизират различни качества, когато се преценяват взаимно в онлайн чатовете и бързите срещи. Жените предпочитат мъже, които имат поне средно социално положение, докато мъжете избират жени, които са поне умерено физически привлекателни – казва д-р Норман Ли, ръководителят на проучването, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology. – Ние освен това сме първите, които демонстрират, че това, което хората казват, че ценят в потенциалните партньори, всъщност се отразява в начина, който действително ги избират при първоначално запознанство.“ 

С други думи, хората знаят какво искат, въпреки че мъжете и жените се различават в предпочитанията си.

„Изследването помага да се разсее политически коректното, но фактически погрешно, схващане, че живеем в полово неутрален свят, в който мъжете и жените търсят един и същи тип партньори“ – коментира проф. Дъглас Кенрик, един от съавторите на изследването.

Източник: PsyBlog