Има нощи, в които заспивам преди главата ми да падне на възглавницата. Спомням си дните, в които пишех първата си книга, докато първото ми дете все още пълзеше по пода на домашния ни офис. Тези дни заедно със съпруга ми поддържаме нашия бизнес и дома ни, стараейки се непрекъснато да бъдем на разположение на нашите син и дъщеря. Сигурна съм, че всичко това звучи познато на много от вас, които също като мен имат чувството, че времето никога не стига.

Именно тази липса на свободно време кара много хора да мечтаят за намиране на „баланс между кариерата и личния живот“. Аз обаче не смятам, че има такова нещо като „баланс между работата и живота“. Въпреки това, има един определен начина на мислене, които може да ви бъде от голяма полза, независимо дали става въпрос за напрегнато състезание с времето в офиса или неочаквано събуждане в 2 през нощта от вашето бебе. Когато човек има оптимистичен начин на мислене, той е по-добре подготвен за трудностите, пред които може да го изправи неговия живот.

Преимуществото на оптимистите

Оптимизмът е перфектният инструмент за намаляване на стреса, който може да ви осигури до 5 месеца без напрежение на година. Наскоро работих по проучване заедно с банката Frost Bank, което установи, че в рамките една година оптимистите изпитват финансов стрес с 145 дни по-малко, отколкото песимистите.

В изследването участваха 2000 американци от цялата страна, като оптимистите сред тях, които казват, че се чувстват финансово стабилни, бяха 7 пъти повече от песимистите, които можеха да кажат същото за себе си. Оптимистите оценяват финансовото си състояние като добро, независимо от това колко пари изкарват и какви са техните спестявания.

Ние също така открихме, че оптимистите по-често постигат целите си – както в професионален, така и в личен план. Песимистите, от друга страна, са по-склонни да вярват, че целите са им непостижими.

При оптимистите вероятността да постигнат основните си житейски цели е средно два пъти по-голяма от тази при песимистите, като в случая не става въпрос само за финансови стремежи: 96% от оптимистите казват, че са правили промени в кариерата си, за да следват своята страст и интереси.