Макар работещите в офис да имат около себе си на пръв поглед спокойна и защитена среда, липсата на движение и работата в затворено пространство всъщност са заплаха за развиването на редица заболявания. Напълняването, резултат от заседналия начин на живот, е само една от многобройните вреди, които носи работата зад бюро, предава Мениджър Нюз

Разгледайте следващия списък с офисни заболявания и ако още не сте предприели някакво противодействие, време е да обмислите, как да направите средата си по-здравословна, а живота - по-активен.

10-то място: Най-незабележимата атака за офиса е натрупването на прах. За да се справим с него, американските лекари ни съветват всеки ден да се прави мокро почистване на помещенията. В края на краищата прахът не само вреди на дихателните органи, но е носител на микроби.

9-то място: Често в офиса може да се налага да се местят мебели или да се пренарежда оборудване. В този случай е необходимо на първо място да оценим правилно способностите си, за да не си повредим гърба. 

8-мо място: Друг рисков фактор за офис работниците е почти осемчасовото взиране в монитора. Лекарите предупреждават, че липсата на почивка за окото може да доведе до значително намаляване на зрителната острота.

7-мо място: Най-малко веднъж на всеки шест месеца трябва да мием клавиатура, мишка и бюрото. С течение на времето по клавиатура и мишката се натрупва огромно количество болестотворни микроби.

6-то място: Лекарите препоръчват да обърнем внимание на организацията на работното място. Неудобното положение, причинено от лошото разположение на стола, бюрото и монитора, довеждат до напрежение в мускулите на гърба, врата и раменете. В резултат на това в края на деня човек се чувства физически по-уморен от миньор.

5-то място: За тези, които работят на компютъра за дълъг период от време, има много висок риск от развитие на артрит на ръцете, резултат от дългото работене с клавиатура и мишка.