Интервю на Си Ен Би Си с милиардерите Уорън Бъфет и неговия бизнес партньор Чарли Мънгър хвърля нова светлина върху продължаващото шест десетилетия приятелство между двете водещи фигури в инвестиционния фонд Berkshire Hathaway.

Днес е трудно да се повярва, че партньорството на двамата започва от една, изпаднала във финансово затруднение текстилна фабрика, която днес е фирма на стойност на стойност 650 млрд. долара.

Те споделят, че зад дълголетното им приятелство и успешно партньорство стоят няколко фактора. Един от тях е, че никога не са спорили един с друг. Питате се, как е възможно това? Бъфет и Мънгър казват, че това се дължи на факта, че се възхищават на силните страни един на друг.

Самият Бъфет споделя в края на интервюто, че ако човек иска да води успешен живот или кариера, той трябва да се обгражда с хора, които са по-добри от него.

Опитът ми показва, че съветът на Бъфет е изключително полезен, но не и лесен за следване. Ето няколко неща, които може да направите, за да улесните тази задача и да изградите живота, който винаги сте си представяли, че ще имате:

Оставете егото на заден план

Това е най-трудната стъпка от този процес и основната причина хората да не следват съвета на Бъфет. Кога за последно ви се е случвало да признаете, че ваш колега, партньор, приятел и дори конкурент е допринесъл за това вие да станете по-добър човек?

Професионалния голфър Фил Микелсън, който влезе в аналите на спорта с историческата си победа в PGA Championship на 51-годишна възраст, призна на пресконференция, че ако не е бил Тайгър Уудс, той нямаше да достигне тези върхове в кариерата си.

Аз използвах историята на Микелсън върху моите дъщери – едната обича да свири на пиано, а другата да спортува. Обясних им, че е нормално човек да признае, че някой друг се справя по-добре от него с музикалните инструменти или пък с ракетата за тенис. Силните страни на друг човек не отнемат нищо от самите вас. Нещо повече, те могат да ви послужат като източник на вдъхновение и мотивация за самоусъвършенстване.

Свържете се с хора, на които се възхищавате

Въпреки че съм автор на десет книги, продължавам да се развивам като писател, защото съм запознат с творбите на някои от най-добрите в бизнеса. След като направих първата стъпка и остави егото си на заден план, започнах да обръщам повече внимание на качествата на другите писатели. Не веднъж дори съм говори и разменял съобщения с автори, на които се възхищавам. Ще останете изненадани от това колко отворени и готови да дават съвети са хората, когато споделите с тях, че харесвате работата им.

Бъдете открити към различни гледни точки и преживявания

Когато общувате само с хора, които виждания, образование, произход и тн., сходни или идентични на вашите, рано или късно идва момент, в който вече няма какво да научите от тях. Излезете от зоната си на комфорт и потърсете активно преживявания, различни от тези, с които сте свикнали.

Аз например нямам военна подготовка, но не пропускам възможност да изнасям лекции на тема комуникация пред елитни военнослужещи, като например зелени барети или пилоти на изтребители. По този начин аз създавам връзка с хора, от които мога да науча много за куража и психическата устойчивост. Аз имам умения, които те биха искали да усвоят, а те имат силни страни, на които аз се възхищавам. Влиянието ни един върху друг ни прави по-добри хора.

В интервюто за Си Ен Би Си Мънгър изразява съгласи със съвета на Бъфет, че общуването с хора, които са по-добри от нас в дадена сфера, помага. „За да намерите добър партньор, било то в бизнеса или в живота, самите вие трябва да сте такъв“, коментира той.

Кармин Гало, специалист по комуникация и автор на „Talk Like TED: The 9 Public-Speaking Secrets of the World's Top Minds“, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз