Всички работим с идеята, че по един или друг начин това ще ни помогне да бъдем успешни. Когато обаче достигнете до точката, в която спокойно може да се каже, че сте постигнали успех в кариерата си, не трябва да позволявате това да извиси егото ви до облаците и да промени изцяло начина, по който се държите с вашите колеги.

Това е проблем, пред който се изправят множество успешни хора. Когато позволим на егото ни да управлява всички решения, които взимаме, ние губим контрол върху живота си и върху връзките си с останалите.

Надутото его е нещо, за което постоянно трябва да внимаваме. Ето няколко знака, че то е достигнало твърде големи и размери и че е време отново да стъпите на земята:

Постоянно търсите светлината на прожекторите

Ако се стараете винаги да сте в светлината на прожекторите и същевременно с това да държите колегите си в сянката, то вие не демонстрирате успеха си, а чувството си за важност. Извеждането на другите на преден план е не само правилното нещо, което трябва да направи един истински лидер, но и подходът, който ще ви представи в по-добра светлина и ще ви спечели уважението на другите.

Спрели сте да се учите

Ученето не е случаен процес, то отнема време, работа, усилия и смирение. Талантът и късметът могат да ви помогнат да стигнете далеч, но ако спрете да се развивате и да учите нови неща, то успехът ви най-вероятно няма да продължи дълго време.

Приписвате си заслугите за всеки успех

Нищо настина стойностно не може да бъде постигнато без помощта на други хора. Когато се преструвате, че дадено постижение е изцяло и само ваше, вие отчуждавате хората, които са ви помогнали да стигнете дотук, и от чиято помощ най-вероятно ще имате нужда в бъдеще. 

Вярвате, че светът ви дължи нещо

Вярата в идеята, че заслужавате определени привилегии и че останалите трябва да изпълняват всяка ваша прищявка, е чудесен начин да бъдете намразени от всички. Фактът, че сте шеф, не прави подчинените ви ваши слуги.

Игнорирате обратната връзка

Когато пренебрегвате всички критики и отзиви, вие рискувате да си изградите имиджа на човек, който не зачита чуждото мнение, защото се смята за много по-умен от останалите. На всичко отгоре по този начин вие саботирате себе си, защото разбирането на различните гледни точки и мнения по всяка тема е от ключово значение за дългосрочния успех.

Интересувате се само от себе си

Ако постоянно поставяте собствените си нужди пред чуждите, то вие не можете да кажете, че сте успешни. Истинският успех е този, който може да бъде споделен с другите.

Хората намират за трудна комуникацията с вас

Ако хората се чувстват неудобно във вашата компания и отбягват срещите с вас, то е много вероятно в даден момент да останете напълно сами.

Държите се неуважително с останалите

Ако сте започнали да гледате останалите от високо, то не трябва да забравяте, че един ден ролите може да се обърнат и хората, които са били под вас, да ви задминат. Всички заслужават уважение. Дръжте се с останалите по начина, по който бихте искали те да се държат с вас.

Всеки има нужда от здравословна доза самочувствие и самоуважение, но тя не трябва да преминава границите на нормално, защото тогава се превръща в арогантност и надменност. Насладете се на успеха, който сте извоювали с труд и пот, но не забравяйте, че това не ви прави по-достойни за уважение и по-ценни хора.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз