Има разлика между това да си психически силен и просто да имаш голямо его. Като автор на "13 неща, които психически силните хора не правят", чувам много митове за умствената сила. А често срещаното погрешно схващане включва погрешно разбиране на егото за умствената сила", разказва пред Business Insider Ейми Морин - психотерапевт, лицензиран клиничен социален работник, треньор по психична сила и автор на международни бестселъри. Според нея голямото его е като палто, което има за цел да защити крехкото чувство за самите нас. Но как да разберете разликата между това да сте психически силни или просто имате голямо его?

Голямо его отказва да поиска помощ - То настоява да бъде напълно самостоятелно, а това ще ви накара да мислите, че знаете повече от всички останали и ще ви попречи да поискате помощ. Това, да сте психически силен обаче, означава готовност да помолите хората с повече опит, умения или ресурси за съдействие. Ще имате смирението да признаете, че нямате отговори на всички въпроси и ще приемете любезно подкрепа от приятели, членове на семейството и професионалисти.

Голямото его отрича слабостта - При голямо его ще избягвате да бъдете уязвими на всяка цена. Ще избегнете всичко, което би могло да разкрие слабостите ви. От друга страна, умствената сила ви позволява да признаете области, в които се борите, независимо дали не сте добър в математиката или имате затруднения с публичното говорене. Вместо да губите енергия, опитвайки се да скриете слабостите си, можете да изберете да ги приемете или да получите помощ за тях.

Голямо его заявява, че провалът не е вариант - Егото ще ви накара да мислите, че не можете да се провалите. Може да настоявате, че ще напредвате напред на всяка цена. Умствената сила ще ви помогне да разберете, че винаги има шанс да се провалите. Но ще знаете, че сте достатъчно силни, за да се справите с провала.

Голямото его крие грешките - Грешките са смущаващи. И когато имате голямо его, те могат да повлияят на вашата стойност. Така ще вложите енергията си, за да ги скриете. Това да сте психически силен означава, че можете да признаете какво сте направили грешно. И това е ключово, за да се поучите от грешките си, за да не ги повтаряте.

Голямото его настоява никога да не се отказвате - Наличието на голямо его ще ви кара да никога да не се отказвате, тъй като смятате, че отказът е знак за слабост. Ако сте психически силни, ще разберете, че понякога няма смисъл да се напъвате напред, независимо дали става въпрос за бизнеса ви, който губи пари или сте се наранили по средата на състезанието. Това показва, че имате сили да се отдалечите от нещата, които не са добри за вас.

Голямото его се фокусира върху това, което другите мислят - Когато имате голямо его, ще прекарате много време в притеснения за това какво мислят другите. Ще направите почти всичко, за да бъдете уважавани, дори това да означава компрометиране на вашите ценности. Когато притежавате умствена сила, ще се занимавате повече с характера си, отколкото с репутацията си. Ще искате да живеете според вашите ценности, дори когато решенията ви не са популярни.

Голямото его отрича болката - Ако имате голямо его, ще казвате, че никога нищо не ви притеснява, ще отричате, когато се чувствате тъжни, наранени или уплашени. Умствената сила се проявява тогава, когато признаете нормалните човешки емоции и разберете, че емоционалната болка не е признак на слабост, а доказателство, че сте човек. А да си позволите да изпитате трудни емоции може да ви помогне да лекувате емоционални рани и да ви даде повече признателност за добрите времена в живота ви. 

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова / Мениджър Нюз