Удобните дрехи, които разкриват по-малко плът, помагат другите да са по-съпричастни към вас, разкрива ново изследване. Особено, ако сте жена.

Когато жените в изследването са облечени с къса рокля, обувки на висок ток и силен грим, това намалява емпатията, която хората изпитват към тях. Откритата зависимост важи независимо от пола на наблюдателите. Когато носят удобни панталони, пуловер, „балеринки“ и лек грим, другите проявяват повече съчувствие и разбиране.

Според учените причината е, че по-разкриващото облекло кара хората да ни виждат повече като сексуален обект, отколкото като човешко същество.

„Резултатите показват, че механизмът, който стои в основата, може да е намалено активиране на емпатийната мрежа в мозъка – казва ръководителят на изследването, д-р Джорджия Силани.

Доказано е, че сексуалното обективиране ограбва хората от очевидната способност да планират действията си и има морален смисъл в очите на наблюдателя.

Реакциите на участниците са проследени с мозъчен скенер, докато гледат видео, в което участват жени облечени с един от двата типа облекло (сексуализирано и не).

„Намалената емпатия към сексуално обективираните жени беше придружена от намалена активност в областите на мозъка, които са свързани с емпатията – обяснява Силани. – Това сочи, че наблюдателите в този момент имат намален капацитет да споделят емоциите на сексуализираната жена.“

Източник: PsyBlog