Забързаният начин на животни води до общото извинение, че нямаме достатъчно време за упражнения. Но има начин липсата на време да се преодолее, като се правят интензивни тренировки в рамките само на 10 минути. 

Учени от университета Макмастър твърдят, че здравните ползи от краткото, но интензивно физическо натоварване са сходни на тези, които получаваме от по-продължителните тренировки. Екипът на проф. Мартин Гибала сравнява ефекта от високоинтензивните интервални тренировки с умереноинтензивните продължителни тренировки. Изследването е проведено в продължение на 12 седмици с участието на мъже, които са водили заседнал начин на живот. Те са разделени на три групи – едната е контролна, без никакви упражнения, а другите две – съответно с високо и умереноинтензивни упражнения на велоергометър. 

Високоинтензивните упражнения включват 3 пъти по 20 секунди спринтово каране на 500W с по две минути разтоварващо каране на 50W, а умерените – 45 минути каране с умерен ритъм и 5 минути разтоварване. След 12 седмици двете групи показват удивително сходни резултати. Това означава, че кратките тренировки – общо 10 минути, от които 3 – с високоинтензивно натоварване, са толкова ефективни, колкото една 50-минутна тренировка. 

„Основните принципи са приложими към всеки вид упражнение – енергичното изкачване на няколко етажа стълби в обедната почивка може да осигури бърза и ефективна тренировка. – казва Гибал. – Здравните ползи са значителни.“

Източник: Healthiestblog