Самочувствието е хубаво нещо, когато е с покритие. Някои хора обаче просто се измъчват от ниско самочувствие и постоянно се подценяват, което им пречи. Ето няколко сигурни признака, че и вие сте сред тях. Ако се припознаете в долните редове, знайте, че трябва да вярвате повече в себе си!

1. Не приемате комплименти.

Някой ви казва колко добре изглеждате днес, а вие махате с ръка и бързате да го опровергаете. Познато ли ви е? Научете се да приемате комплиментите с усмивка и благодарност. За да се почувствате по-добре, върнете комплимента.

2. Подценявате се и не вярвате в знанията и способностите си.

Мислите си, че това, което знаете, е нещо съвсем обикновено или нищожно, че едва ли не всеки е много по-добър и по-начетен от вас. Много често такива хора всъщност са перфекционисти и най-вероятно повечето не биха могли да им стъпят и на малкия пръст.

3. Постоянно си мислите, че другите ви съдят.

Другите ми се присмиват, постоянно ме гледат, обсъждат дебелите ми крака, със сигурност си мислят ужасни неща за мен – такива мисли се въртят в главата на човек с ниско самочувствие, когато попадне сред много хора. Всъщност това е почти сигурно, че няма нищо общо с действителността.

4. Нямате собствено мнение.

Много е лесно да се поддадете на манипулация и да се влияете от чуждото мнение. Това се дължи на факта, че вероятно смятате другите за много по-големи авторитети от вас самите.

5. Не си позволявате неща за себе си.

Не се глезите, не си угаждате. Постоянно си измисляте извинения, за да не си купите нещо, за което отдавна мечтаете например. Обичайте повече себе си и се грижите за себе си.

6. Сравнявате се с другите.

И естествено винаги другите печелят. Те са по-хубави от вас, по-умни, по-слаби. Сравняването с другите е най-сигурната крачка към това да си нещастен.

7. Страхувате се от новостите.

Най-вероятно защото се страхуваш от провал. Ако излезете от зоната си на комфорт, вероятно ще се изненадате на колко неща сте способни.

Цветелина Велчева