Кучето с най-дългите уши. Победителят в най-високото тийнейджърско предизвикателство. Най-ниските близнаци. Най-високият културист, спечелил си прякора "холандският гигант". Това са само част от най-новите рекорди, записани в Guinness World Records 2022, постигнати от невероятни хора, необикновени животни и авангардни технологии. 

Запознайте се с някои от звездите в Книгата за рекорди на Гинес за 2022 година:

Най-бързите 5 метра на тротинетка от куче и котка

Чували ли сте израза "гонят се като куче и котка"? В продължение на десетилетия тази метафора се използват като пример за противоположности, които не могат да се разбират. Запознайте се с 5 -годишния бостънски териер Лолипоп и 7 -годишна бенгалска котка Сашими от Онтарио, Канада, и ще се уверите, че помежду им съществува истинско приятелство. Любимото им занимание е да се разхождат заедно на... тротинетка. Невероятната двойка счупи рекорда за най-бързи 5 метра, изминати на тротинетка от куче и котка (двойка) с време от 4,37 секунди. Постижението ми вече влезе в Книгата на рекордите на Гинес за 2022 година.

Собственикът им Мелиса Милет е 40-годишен професионален треньор на кучета от Онтарио. Тя има още 8 кучета и 3 други котки.

Най-бързите предни кълба и задни салта

Подобно на много други, 28-годишната гимнастичка Бетани Лодж (Великобритания) се бори да запази мотивацията си по време на пандемията. В дните на локдауна тя си поставя доста амбициозна цел: счупване на рекорд. И постига цели два: рекорд за 5 задни салта за 30 секунди и най-бързите предни кълба за 100 метра (42,64 секунди). 

"Невероятно е да поставиш рекорд на Гинес. Това е нещо, за което дори не съм мислила. Като малка винаги четях книгите с постиженията на хората от цял свят и гледах невероятните неща, които правят. За мен е нереално да получа този сертификат и да открия името си в книгата", казва Бетани Лодж.

Любимо упражнение на Бетани, която работи за биотехнологична фирма в Оксфорд, е задното салто. "Той изисква сила, но и техника, за да можеш да го направиш", казва тя. 

Най-възрастните близначки от Япония

Умено Сумияма и Куме Кодама (Япония) са най-старите еднояйчни близнаци жени, които към 1-ви септември са били на 107 години и 300 дни. Двете са родени на 5 ноември 1913 г. на остров Шодо, префектура Кагава, Япония, в голямо семейство от 13 души.

Близначките са преживели две световни войни. В един период от живота си са живели на 300 км разстояние и остовно се виждали на сватби и погребения. На около 70-годишна възраст, двете пътували заедно за будистки поклонения. Понастоящем Умено и Куме живеят в различни домове за грижи.

Най-бързото преминаване на 20 метра на ръце

Американецът Зайон Кларк, който е роден без крака, счупи рекорда за най-бързото преминаване на 20 метра на ръце за по-малко от 5 секунди (4,78 секунди). 

"За мен да бъда носител на рекорд на Гинес означава, че съм сред най-добрите в света. Но в същото време това е успех за семейството ми, за града ми, за хората, които ми помагат, защото без тях нямаше да стигна до тук", споделя Кларк.  

Неговият треньор, олимпийски златен медалист и носител на рекордите на Гинес Бъч Рейнолдс, изиграва съществена роля в подготовката му за опита, заедно с близки приятели и семейство, които го подкрепяха по пътя.

Кларк е роден със Синдром на каудална регресия - рядко състояние, характеризиращо се с анормално развитие на долния (опашен) край на гръбначния стълб и е трябвало да премине през две различни операции за гърба си, само за да може да седи изправен. Зайон е пуснат за осиновяване скоро след раждането му и в продължение на 16 години преминава през системата за приемни грижи, надявайки се да намери постоянно семейство и най-накрая бива осиновен.

Най-високият тийнейджър

15-годишният Оливие Рио (Канада) печели мястото си в Книгата на рекордите на Гинес за 2022 г. като най-високият тийнейджър в света (мъж). Той е висок 226,9 см (7 фута и 5,33 инча). 

Роден с тегло 7,5 килограма, Оливие нараства до 16 килограма през първия си месец и не спира дотук. Благодарение бързия му растеж в 5-и клас е висок 5 фута и 2 инча.

Като дете Оливие прекарва часове в разглеждане на книгите си за рекорди на Гинес, изучава най-високите хора и се сравнява с всеки рекордьор. След като не успя да намери някой по-висок от него в изданията на книгите за 2015 и 2016 г., Оливие се вдъхновява да постигне този рекорд и успява.

Без значение къде се намира, хората задават въпроси и често искат снимки до него. По време на една семейна ваканция в Куба, редица гости от целия курорт поискали да си направят снимка с него.

Кучето с най-дълги уши

3-годишният Лу е черно-кафяв кунхаунд и печели рекорда за домашен любимец с най-дългите уши в света - цели 34 см. 

"Това беше любов от пръв поглед", разказва за него собственичка му Пейдж Олсен (САЩ), която решила да го осинови, когато го видяла. Пейдж често се шегувала, че ушите на Лу са "екстравагантно дълги", но по време на пандемията решила да ги измери. Оказало се, че Лу наистина чупи рекорда за най-дългите уши на куче (живо) като всяко ухо е с размери 34 см (13,38 инча).

Според Пейдж, която е ветеринарен техник, ушите на Лу изненадващо не изискват специална поддръжка поради дължината си. Тя ги проверява веднъж месечно за чистота, а през зимата използва снуд, за да предпази ушите на Лу да не се влачат в снега.

Най-ниският състезателен културист (мъж) 

Пратик Мохите започва да тренира бодибилдинг през 2012 г. В началото той се мъчел да хване оборудването по време на тренировки и хората около него често го смятали за слаб, но Пратик упорито се бори да докаже, че останалите грешат. 

Днес 25-годишният културист от Махаращра, Индия, счупи рекорда за най-кратък състезателен културист (мъж) с височина 102 сантиметра височина (3 фута 4 инча). 

Най-много прескачания на въже, направено от собствената й коса

В Книгата на Гинес попада и Летиша Кай от Кот д'Ивоар. Тя постави рекорд за най-много прескачания на въже, направено от собствената й коса - общо 60 пъти за 30 секунди. 25-годишният модел, актриса и художник е известна с това, че прави скулптури с кичурите си.

Прическите, които Летиша създава може да отнемат от 20 минути до 3 часа и варират в редица различни стилове, дължини и трудности. Всички те обаче са вдъхновени от предколониалната традиция на жените в африканската култура.

Анелия Тодорова / Мениджър Нюз