Интернет гъмжи от съвети за щастие. Голяма част са изстрели в тъмното. Не им вярвайте. Доверете се на човек, който знае за какво говори.

В книгата си „Възходящата спирала“ Алекс Корб от Калифорнийския университет в Лос Анджелис представя някои идеи, които могат да създадат трайно щастие в живота ви.

1. Най-важният въпрос, който да си зададете, когато се чувствате зле

Вярвате или не, вината и срамът активират центровете на възнаграждение в мозъка. Въпреки различията си, гордостта, срамът и вината активират същите невронни вериги, сред които дорзомедиалния префронтален кортекс, амигдалата, инсулата и нуклеус акумбенс, пише Корб в книгата си.

Безпокойството кара мозъка да се чувства по-добре, като дава усещането, че работим върху проблемите си. Притесненията успокояват лимбичната система, като активират междинния префронтален кортекс и намаляват активността в амигдалата. Когато чувстваме тревожност, да правим нещо – дори да се безпокоим – е по-добре за мозъка от това да не правим нищо.

Но вината, срамът и безпокойството не са добро решение.

Запитайте се за какво сте благодарни. Благодарността не просто е нещо страхотно, а действа на биологично ниво. Същото действие, което имат антидепресантите, които увеличават равнищата на невротрансмитерите допамин и серотонин, има и благодарността.

Опитайте се да мислте за нещата, за които сте благодарни, и да се фокусирате върху положителните аспекти от живота си.

Да, но понякога животът е просто гаден и сякаш няма за какво да бъдем благодарни. Познайте какво. Търсенето само по себе си върши работа. С времето то променя плътността на невроните във вентромедиалния и страничния префронтален кортекс. Тези промени означават, че следващият път ще ни коства по-малко усилия да изпитваме благодарност и емоционалната ни интелигентност ще се повиши.

2.  Назовете отрицателните емоции

Чувствате се ужасно. Дайте име на ужасното. Тъжни? Напрегнати? Ядосани?

Готово – толкова е просто.

Съзнателното назоваване на емоциите намалява въздействието им, като редуцира активността на амигдалата и увеличава тази на префронталния кортекс.

Потискането на емоциите не работи и може да има обратен ефект. Редица изследвания се показали, че хората, които се стремят да потискат отрицателните чувства, не успяват и понякога това ги кара да се чувстват по-зле.

Но назоваването работи. За да намалите емоционалната възбуда, е достатъчно да опишете чувството дори с няколко думи. В идеалния случай – със символичен език, което означава непреки метафори и опростяване на преживяването. Това активира префронталния кортекс и намалява възбудата на лимбичната система. Достатъчни са една-две думи.

Както винаги, древните методи са много напред от нас. Определянето на мислите и емоциите е важна част от медитацията.

Определянето на емоциите е толкова мощен инструмент, че работи дори върху други хора. Това е една от техниките, които агентите от ФБР използват, когато водят преговори за заложници.

3. Вземете решение

Случвало ли ви се е да се успокоите, след като вземете някакво решение? Това не е единичен случай.

Вземането на решения и поставянето на цели ангажират префронталния кортекс по положителен начин, намалявайки тревогата и безпокойството. Вземането на решения намалява и активността на стриатума, която обикновено ни дърпа към негативни действия и навици. Лимбичната система се успокоява и започваме да гледаме на света по друг начин.

Но вземането на решение може да бъде трудно. Невронауката може да ви помогне и в това отношение.