Всеки може да се предаде и много хора го правят, защото това привидно е най-лесното нещо на света, което можеш да направиш. Но да продължиш напред, когато другите ще те разберат и подкрепят, ако си решил да се откажеш, това е което отличава истинските победители, пише блогърът Марк за marcandangel.com. Всъщност това е най-големият принцип на победата. Защото без такъв тип решителност и упоритост първите девет точки на текста нямат никакво значение. Но когато комбинираш решителност и упоритост по начина, описан в точка 10 по-долу с всяка една от другите 9 точки се случва истинската магия.

По сигурния път към победата, победителите...

1. Поемат 100% отговорност. – Животът ти е това, което показваш на света, показвайки твоите ценности, вярвания и мечти. Той е твой и ти сам решаваш – да създаваш, да му се наслаждаваш, да не му се наслаждаваш, да се бориш или да стоиш безразличен. В крайна сметка най-хубавите години в живота ти ще са онези, в които осъзнаеш и решиш, че твоите проблеми са си само твои. Не обвиняваш за тях родителите си, обществото, икономиката. Тогава ти осъзнаваш, че си сам господар на съдбата си. 

2. Фокусират се върху това, което могат да контролират. – Животът е баланс между това което можеш и което не можеш да контролираш. Трябва да се научиш да живееш комфортно между полагам усилия или предавам се. Животът не ти дължи нищо; той вече ти е дал всичко, от което имаш нужда. Свободата не е да превземеш всичко, което ти е на пътя; тя е за да разбереш, че каквото ти е на пътя то е неразделна част от него.

3. Елиминират грешните неща. – Истинската цена на всяко нещо, което правиш е времето, което влагаш в него. Ако дадено нещо, което правиш или мислиш не поправя или подобрява ситуацията, то значи си губиш времето. Тогава идва моментът, в който ти трябва да избереш дали да обърнеш страницата или да затвориш книгата.

4. Запазват контрол. – Започни да оформяш сам дните си. Започни да ходиш по свой собствен път. Това е твоето пътуване. Знаеш, че си се родил и знаеш, че ще умреш. Всичко по средата зависи от теб. Спри само да мечтаеш и започни да действаш. Или ти ще преживееш дните си или дните ти ще те преживеят.

5. Са добра компания. – Понякога не става въпрос за това къде си в живота си, а по-важното е кой е до теб. Някои хора ти взимат цялата енергия, а други ти дават храна за душата. Постарай се да си осигуряваш за компания такива хора, които ти дават храна за душата, които те зареждат емоционално. Така ще направиш подарък – да отсъстваш от живота на тези, които не ценят компанията ти.