Гледането на филми, в които има стрелба и се използва оръжие, не подтиква детето и не го пристрастява към подобни игри. Това доказа проучване на психолози от университета на Охайо.

В рамките на експеримента учените проследили реакциите на деца по време на 20-минутен боен филм. Едни от тях гледали „редактирани“ сцени – с използване на оръжие, други - без пушки и пистолети. При това съдържанието на филмите не било променено.
След прожекцията децата били заведени в стая, в които имало богат избор на играчки - пистолети, автомати, саби ...
Учените наблюдавали хлапетата и установили, че поведението на тези от едната и от другата група било приблизително еднакво, без значение дали са гледали филм с използване на оръжие или – не.
Оказало се, че ако филмовите герои използват различни оръжия, децата не проявяват особено желание да копират поведението им в игрите си.
Това заключение противоречи на предишно, което твърдеше, че „жестокостите на екрана тласкат децата към агресивни игри и оръжия“, защото хлапетата подражават на възрастните герои от филма.
Единствената разлика между двете групи деца била, че тези, които гледали сцени с оръжия, 2 пъти по-често натискали спусъка на пистолета, докато другите въобще „не стреляли“.

Източник: Новите родители