Преди повече от 40 000 години неандерталците са използвали сложно лепило, състоящо се от няколко компонента, за да изработват каменни инструменти с дръжки, съобщава ДПА.

Откритията се появяват като част от проучване на парчета от неандерталското находище Мустие в района на Дордон във Франция. То е ръководено от двама германски експерти - Патрик Шмит от Университета в Тюбинген и Ева Дуткевич от Музея за праистория и ранна история към Националните музеи в Берлин.  Проучването им е публикувано в списание „Сайънс Адвансис“.

Това е най-ранното досега откритие на многокомпонентно лепило в Европа. Използването на такива лепила - включващи различни лепкави вещества като дървесни смоли и охра, досега е било известно главно от ранните съвременни хора - Хомо сапиенс, в Африка.

„Такива технологични разработки и разбиране на свойствата на материалите са били първият израз на цялостни човешки когнитивни способности, които съответстват на начина, по който днес мислим за трудовите процеси“, казва Шмит.

Изследователите са открили следи от смес от охра и битум върху каменни инструмента като длета, стъргалки и остриета. Охрата е естествено срещащ се цветен земен пигмент. Въглеводородната смес битум е компонент на асфалта, наред с други неща, и може да бъде произведена от суров петрол, но също така се среща естествено в почвата.

Според проучването в региона Мустие охрата и битумът е трябвало да се събират от отдалечени места. Дуткевич поясни, че това изисква много усилия, планиране и целенасочен подход.

Предполага се, че сложно изработеният лепилен материал е бил направен от неандерталците. „Това, което показва нашето изследване, е, че ранните Хомо сапиенс в Африка и неандерталците в Европа са имали сходни начини на мислене“, каза Шмит.