"Бихме искали за нас да работи автор на бестселъри. Не предлагаме заплащане, но ще ви помогнем да достигнете до по-голяма аудитория“.  Постоянно получавам покани за работа, подобни на тази.

Също толкова често ме канят да изнасям публични речи, но пак без да се предлага заплащане. В някои случаи, организациите дори очакват сама да платя за самолетните билети, което означава, че вместо да изкарам пари от тези изяви, губя част от доходите си.

Този бизнес модел може да бъде успешен за някои (тези, които използват сцената за да рекламират своите продукти и услуги), но повечето хора не могат да си позволят да влагат време и усилия в работа, която не им носи доходи.

Въпреки казаното много пъти ми се е случвало да работя, без да получавам заплащане. Като автор и публичен говорител трябва да бъда внимателна в това колко време отделям за неплатен труд. За щастие, с времето се научих да преценявам кога има смисъл да работя безплатно и кога не.

Това са 4 случая, в които работата без заплащане може да бъде правилният избор.

1. Ще получите реален достъп до по-голяма публика

Много хора са готови да предложат услугите си безплатно, без значение дали става въпрос за неплатено съдържание, което блогър да използва в своя сайт, или за уебинар (онлайн обучение), който може да бъде използван от различни компании за подготовка на техните служители, идеята, че името им ще достигне до по-широка аудитория е достатъчно привлекателна, за да работят без заплащане. Истината обаче е, че този подход не винаги си струва.

Какво бихте направили ако ваш приятел ви помоли да създадете уебсайт, без да получите заплащане, а вместо това, името ви да бъде изписано с дребен шрифт в долния десен ъгъл на уеб страницата?  Това ще ви помогне ли да спечелите нови клиенти? 

Може би, ако приятелят ви е световно известен блогър, който има милиони последователи в социалните мрежи. Дори в този случай, бизнесът ви най-вероятно няма да отбележи някакъв феноменален бум, благодарение на факта, че името ви е изписано в някои ъгъл на сайта. Ако обаче същият този приятел се съгласи да напише пост за вас, възхвалявайки вашите професионални умения, неплатената работа може и да си струва.

Преди да приемете работа, при която заплащането идва под формата на популяризация на вашето име, задайте няколко конкретни въпроса:

Какъв е размерът на аудиторията, до която достига вашата компания?

Каква част от тази аудитория попада в целевата група от клиенти, които биха проявили интерес към моята работа?

Имайте предвид, че колкото е по-популярна и голяма е организацията, която ви предлага работа, толкова по-голям е бюджета, с който тя разполага. Помислете добре, преди да вземете решение, ако подобна компания откаже да заплати за вашето време и труд. 

2. Ще се сдобиете с истински опит на работно място

Натрупания опит може да ви помогне да спечелите мечтаната позиция. Независимо дали това означава да събирате снимки, с които да изградите портфолио за вашия фотографски бизнес или да изнасяте безплатни публични презентации, вярвайки, че в бъдеще ще започнете да получавате заплащане за тези си участия, неплатената работа може да бъде добра първа стъпка към успеха. 

Важно е обаче да си поставите срок за това колко дълго бихте работили без да получавате заплащане. Ако след 3 години все още работите безплатно значи си имате хоби, а не бизнес.