За разликата между „най-добро до“ и „срок на годност“ можете да откриете още информация ТУК . Когато има само дата, без никакъв текст, разгледайте внимателно опаковката. В повечето случаи ще откриете надписа „най-добро до...“ на друго място.

Правилото, което важи в повечето случаи е следното: ако датата, отбелязана върху опаковката, е минала, отворете и проверете как изглежда на вид, мирис и вкус.

Колко дълго можем да съхраняваме продуктите 

Интернет изобилства от информация за това как най-добре да приготвяме храните, но е изненадващо колко малко информация има за това как най-добре да ги съхраняваме. Повечето хора повтарят наученото у дома. 

Разбира се отговорът зависи от това кога планирате да консумирате, и все пак има насоки, които могат да се спазват.

Каква трябва да е температурата на хладилника

Първо, хладилникът трябва да има температура между 3˚C и 5˚C.

Ако вътре е по-топло, рискувате храната да се развали, а ако е по-студено, ще се загубят ценни хранителни вещества и някои пресни храни ще се развалят.

Що се отнася до  фризера, -18 ° С е идеалната температура, която ще предпази храната за дълго време от образуване на бактерии. 

Пътеводител

SousVideTools.com представя подробна инфографика, която описва колко дълго може да се съхранява всичко – от месо, риба и морски храни, до млечни продукти, плодове и зеленчуци.
Това видео на ТIME също дава полезни насоки.

Ето някои основни изводи:

  • Повечето риби и морски храни издържат около два дни в хладилника (малко повече, ако са сготвени).
  • Плодовете и зеленчуците издържат близо седмица.
  • Млякото, ако е пастьоризирано, издържа около седмица в хладилника, но за всеки случай винаги проверявайте как мирише.
  • Сирената и маслото са дълготрайни млечни продукти и могат да издържат до три-четири месеца, ако се съхраняват правилно. 
  • Много храни могат да се замразят и да издържат от шест до 12 месеца (въпреки че може да са леко омекнали след размразяването).

Всичко това са само насоки. Винаги се доверявайте на преценката си и ако нещо ви изглежда съмнително, не рискувайте. 

Не забравайте, че някои продукти е по-добре изобщо да не се съхраняват в хладилника. Например лукът и картофите ще се чувстват по-добре да хладно и сухо място, например в някой тъмен шкаф. 
 
Мая Лефтерова