„Ако трябва да изберете едно единствено най-важно нещо в една връзка, какво ще е то?“. Психотерапевтът Джон Ким задава този въпрос в затворената Facebook група, която администрира. Ето какви са резултатите, които споделя в статия за Psychology Today:

Сред общо 165-те отговора най-популярният не беше това, което предполагах. След години консултиране на хиляди връзки, мислех, че ще имам представа за това, което според хората е най-важно за една връзка. Бих заложил на неща като доверие, химия или близост. Но най-популярният отговор беше: УВАЖЕНИЕ.

И това ме накара да се замисля. Ако те са избрали уважение, това означава, че вероятно е липсвало в опита от предишните им връзки. И е създало отпечатък, иначе отговорът нямаше да бъде този. Друг интересен факт е, че всеки един човек, който беше посочил уважение, беше жена.

Отговорът на този въпрос е истинска проверка за температурата на взаимоотношенията днес. Липсва ни уважение. Това е нещо, оставено настрана, нещо на което не обръщаме внимание. Но без него не може да бъде изградено доверие. И без доверие няма нищо. Само кожа, пише Ким.

Уважението е здравата почва, от която връзките се нуждаят, за да растат.

Нека видим какво е уважението. Речникът го дефинира като „зачитане, чувство на почит, ценене на личността; признаване на достойнствата“.

Според Джон Ким, уважение означава, че никой няма власт над някой друг. Означава, че не е нужно да сме съгласни с някого, за да го обичаме. Уважение означава да осигуриш на другия пространство да има свое мнение и свой път. Респект означава да оставиш на мира. Да приемаш, да не съдиш. Да не реагираш. Да не контролираш. Да оставиш другия да бъде себе си, да расте и да се развива. Означава да не налагаш своите критерии и определения върху някой друг. Означава да работиш върху собствените си простотии. Да отговаряш за собствения си живот.

Запитайте се дали във връзката ви има уважение. Ако го няма, градите основи върху пясък.

Възможно е уважението да ви е липсвало във всички връзки. Може би едва сега го осъзнавате. Може би сега осъзнавате, че това е модел, който се повтаря. Тогава е нужно да се запитате защо. Не бързайте да обвинявате него или нея. Насочете въпроса към себе си. Как се е случило това?

Вероятно се е случило бавно. Вероятно в самото начало е имало уважение, в което сте могли да инвестирате. След което то постепенно се е стопило, но са дошли чувствата и сте започнали да правите компромиси, защото нали това трябва да се прави в една връзка? Компромиси, но не и със себе си. Ако партньорът ви не ви уважава, вие правите компромис със самата си личност. Жертвате ценността си като личност заради любовта. Всъщност, една нездрава любов. Правейки това, вие допринасяте по-малко за връзката и повече – за нейния провал.

Ако позволите във връзката ви да няма уважение, вие спирате израстването и на човека до вас. Работете върху това докато уважението не се превърне в нещо неотменно. Това е безусловно право на всеки човек, във всяка една връзка.