Четенето на книги лекува депресията, казват психолозите.

Когато четем, потъваме в друг свят. Можем да четем за сложни взаимоотношения, житейски перипетии, изпитания на честта, духовни предизвикателства – когато се сблъскваме с тези различни светове, ние се откъсваме от своите проблеми и потъваме в чуждата съдба. Понякога тя е по-лоша от нашата, и това ни кара да се замислим и да сме благодарни за това, което имаме. Понякога тя е по-щастлива от нашата и това пък ни кара да мечтаем и да искаме да бъдем по-добри от своята моментна версия, а постигнем нещо повече в живота.

Хората, които не четат, няма как да знаят това.

И не само това. Хората, които не четат, са емоционално ограничени, неспособни да водят пълноценни спорове, да осмислят събитията отвъд тяхната видим същност, не умеят да проникват в дълбочина на ситуацията.

Четенето лекува. Четенето е живот.

Редица научни изследвания стигат до извода, че четенето на книги е един от най-ефективните немедикаментозни начини за лечение дори на тежки форми на депресия.

Книгите са най-верните ни тихи приятели. Те могат да бъдат винаги до нас, стига да искаме. Те са най-мъдрите съветници, на които винаги можем да разчитаме. Те са най-търпеливите учители.

Не е случаен изразът, че с някои хора ни делят два вагона книги. Лошото е, че понякога се използва като клише именно от човек, който не е прочел и едно купе с книги, какво остава за вагони.

Книгите са не само успешни вони срещу депресиите, но също и срещу различни психически състояния като безсъние, безпокойство, позволяват по-добре да контролираме емоциите си.