А ние дори не си даваме сметка за това. Нещата, които правим и които са се превърнали в навик, невинаги са безопасни. Ето кои неща, които правим, застрашават здравето ни.

6. Пуканки в микровълновата.

Не става въпрос за начина, по който ги приготвяте, а за съдържанието на царевичното зърно в домашна употреба. Опасността тук е свързана с факта, че съдържа хемикалът диацетил. Когато се нагрява, директно се озовава в дробовете ви и ги уврежда. За да намалите вредното влияние на този химикал, яжте пуканките студени.

7. Хранене на бюрото в офиса.

Повечето работни места не са пригодени за почивка или обяд. Храненето на бюрото в офиса влошава стойката, освен това влияе зле и на психиката, защото мозъкът няма време да си почине. Да оставим настрана въпроса с неприятната миризма, която ще остане в офиса до края на деня. Станете и се разтъпчете, починете си. 

8. Отворени обувки в града.

Отворените обувки са почти закон през лятото. Какви обаче са рисковете? Много е вероятно да порежете крака си на нещо, да ударите пръстите си. Възможно е нараняването да доведе до инфекция, която да се отрази на целия ви организъм.

9. Консумиране на обезмаслено мляко.

На пръв поглед звучи, че това си е все мляко, но просто обезмаслено. Истината обаче е, че подобно мляко няма много общо с истинското мляко. Лишено е от витамините и вместо това е пълно с изкуствени добавки. Някои производители прибавят и други вредни съставки. Четете етикета.

10. Лоша стойка на тялото.

От значение са височината на облегалката на стола, позицията на тялото ви и т.н. Грижете се за гръбнака си. Когато седите на бюро, внимавайте да не кръстосвате краката си. Движете се внимателно, не правете резки движения, за да не нараните гръбнака си. Тежестта на тялото ви да пада върху бедрата. Облегалката на стола трябва да пасва идеално на извивката на гърба ви. Най-добре се консултирайте със специалист, който да ви помогне да изберете подходящия стол в офиса и/или вкъщи, на който прекарвате голяма част от денонощието си.

11. Спане настрани или по корем.

Всеки си има любима поза за спане, която невинаги е най-подходящата. Неправилната поза на спане може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Когато спите настрани, в така наречената ембрионална поза, пречите на диафрагмата да се движи свободно, което води до болки в гърба и проблеми с дробовете. Когато спите по корем, прилагате голямо напрежение върху всичките си органи, което може да доведе и до сърдечни проблеми. Остава да спите по гръб, което е най-добрият вариант в здравословен план. Единствената причина, поради която трябва да избягвате тази поза, е, ако страдате от сънна апнея.

Към първата част ТУК.