Историите за неверни съпрузи, разказани от режисьори, писатели или съседи, са безкрайни. И започват въпросите: как се е стигнало дотук? Кой е виновен? Можело ли е да се направи нещо, за да се избегне? И сега какво оттук нататък?

Психолозите смятат, че съществуват определени неща, които подтикват или предразполагат човек към подобна стъпка: Bright Side подбират 8-те фактора, които водят до изневяра:

1. Липсата на емоционална близост

Неспособността да се проведе открит разговор, да откриете сърцето си пред половинката, води до затваряне на всеки в себе си и неизменно отчуждаване. Липсата на подкрепа е достатъчно основание и за мъжете, и за жените да помислят за изневяра.

Широко разпространено е мнението, че мъжете търсят забавления. Психологът и брачен консултант Гари Нюман обаче споделя, че близо 50% от неговите пациенти мъже посочват като основна причина за изневяра липсата на емоционална близост с партньора.

Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че мъжете не обичат да говорят за чувствата си и рядко споделят. Така има голяма вероятност жените да пропуснат, че любимият им има нужда от подкрепа, а когато го забележат, да бъде вече твърде късно.

2. Горчивият опит и общественото влияние

Ако един човек вече има горчив опит с изневярата от предишна връзка, е много по-трудно да се довери отново. А ако самият той вече е изневерявал, вероятността да го стори отново с новия си партньор е огромна. Интересното е, че изневярата може да бъде „заразна“. Според едно статистическо проучване близо 70% от хората, които имат изневеряващи приятели или познати в своя кръг, изневеряват и самите те или са склонни да го направят. Най-малкото не го намират за шокиращо и нещо неестествено.